Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılında uygulamaya aldıkları Türkiye'nin ATM Merkezi Projesi'nin meyvelerini vermeye başladığını açıkladı. Bakan Şimşek, projenin Türkiye'nin her alanında olduğu gibi bankacılık alanında da donanım ve yazılım ihtiyaçlarını optimize ederek verimliliği artırmayı hedeflediğini belirtti.

İşsizlik oranı Mart ayında geriledi İşsizlik oranı Mart ayında geriledi

Şimşek, projeye dahil olan her bankanın ATM yönetimi için ayrı olan maliyet kalemlerini ortaklaştırarak tek merkezden yönetilmesini sağladıklarını ifade etti. Projenin bugün itibarıyla 5,200 ATM ile Türkiye'nin 81 ilinde hizmet verdiğini ve aylık 35 milyar lirayı bulan 20 milyon adet finansal işlemin gerçekleştirildiği bir sistem haline geldiğini aktardı.

Ayrıca, projenin tamamlanmasıyla TAM'a üye tüm bankaların optimize edilmiş ATM sayısının 19 bine ulaşacağını ve bu sayede önemli bir tasarruf sağlanacağını belirtti. Şimşek, projenin orta vadede 500 milyon doları bulan tasarruf sağlayacağını ifade etti.

TAM Projesi ile ATM'lerde kullanılan nakit paranın optimizasyonunun da yönetilebildiğini ve bunun maliyetlerinin azaltıldığını vurgulayan Şimşek, projenin diğer benzerlerinden farklı olarak kullanıcıların 1000'i aşkın işlemi gerçekleştirebildiğini söyledi. Ayrıca, projenin tüm yazılımlarının tekilleştirilmiş ve standart hale getirilmiş olduğunu ve genişleme ve büyümeye açık bir platform olarak tasarlandığını belirtti. TAM Platformu'nda, üye banka müşterileri için temel bazı ücret ve komisyon uygulamalarının ortadan kalkmasıyla kullanıcı maliyetlerinin ve üye bankaların maliyetlerinin azaldığını da ekledi.