ELİF ERBAY / HABER MERKEZİ
Türkiye, 5 yılın ardından Avrupa Birliği'nin (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) yeniden davet edildi. 29 Ağustos’ta Brüksel’de gerçekleşecek olan bu kritik toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılacağı açıklandı. Bu davet, Türkiye-AB ilişkilerinde uzun süredir beklenen hareketliliğin sinyali olarak görülüyor.
Samimi Haber’e konuşan uluslararası ilişkiler uzmanı Gökhan Telatar, Türkiye’nin bu davete katılımını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Telatar, "Son yıllarda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, resmi düzeyde rutin bir akışta devam ediyordu; fazla bir gelişme yaşanmamıştı. Suriyeli göçmen krizi, yeni bir iş birliği fırsatı ortaya çıkarmıştı. Ancak, geri kabul anlaşmasının uygulanmasındaki sorunlar nedeniyle ilişkilerde beklenen ivme yakalanamadı," dedi. Telatar’a göre, bu davet Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlanması için önemli bir fırsat sunuyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de Türkiye’nin yeniden Gymnich toplantılarına davet edilmesini, AB’nin "diyalog arayışı" olarak nitelendirdi. Bu gelişmenin, 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının gözden geçirilmesine katkı sağlayabileceğini vurgulayan Keçeli, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin daha sağlam ve sürdürülebilir bir zemine oturtulmasının önemine dikkat çekti.
Gökhan Telatar, değerlendirmesinde Türkiye'nin dış politikasının son yıllarda Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna meselelerine yoğunlaştığını belirtti. Bu nedenle AB ile ilişkilerin biraz arka planda kaldığını ifade eden Telatar, “Bu adımı, ilişkilerin yeniden canlanması ve ivme kazanması açısından son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum” diyerek, sürecin önemine dikkat çekti.
AB Gymnich toplantıları nedir?
AB Gymnich toplantıları, Avrupa Birliği’nin dışişleri bakanlarını gayriresmi bir ortamda buluşturan, her altı ayda bir düzenlenen stratejik bir etkinliktir. İlk kez 1974 yılında Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Gymnich Kalesi’nde gerçekleştirilen bu toplantılar, adını düzenlendiği bu tarihi mekandan alır. Toplantılar, bakan yardımcıları ve resmi danışmanların katılımına kapalı tutulur. Bu sayede dışişleri bakanları, daha serbest ve samimi bir atmosferde görüş alışverişinde bulunarak, AB’nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin şekillendirilmesinde etkin rol oynar. Gymnich toplantıları, üye ülkeler arasında uyumlu bir dış politika belirlemek ve ortak stratejiler geliştirmek açısından AB için önemli bir platformdur. Gayriresmi formatı sayesinde, katılımcıların karşılıklı olarak daha dürüst ve esnek bir diyalog kurmasına olanak tanır. Bu toplantılar, AB'nin küresel zorluklara karşı ortak bir duruş sergilemesi ve uzun vadeli hedeflerini netleştirmesi açısından kilit bir rol oynar.