CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama... CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama...

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasında Barış Pınarı Harekat Bölgesi'nde yapılan ve 5 Ekim 2023'te güvenlik nedeniyle durdurulan Birleşik Kara Devriyesi'ne yeniden başlandığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada ‘Birleşik Kara Devriyesi‘ faaliyetinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında 22 Ekim 2019'da imzalanan "Soçi Mutabakatı" ve uygulama esaslarına göre Barış Pınarı Harekatı Bölgesi'nin batısında ve doğusunda icra edildiği hatırlatıldı.

Her iki taraftan 8 askeri aracın Haseke vilayeti boyunca ve Kamışlı kenti yakınlarında icra edilen devriyeye Rus helikopterleri eşlik etti. Ortak devriye Ebu Rasin'in kuzey kırsalındaki birkaç köyü kapsadıktan sonra tamamlandı. 10 kilometrelik bir alanda yapılan devriyenin ardından Türk askerleri Şeyrek kontrol noktasından Türkiye’ye döndü. Rus kuvvetleri ise Kamışlı havaalanına gitti.

Milli Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"5 Ekim 2023'e kadar 344 birleşik kara devriyesi faaliyeti icra edilmiş, bölgedeki güvenlik durumu nedeniyle devriye faaliyetleri durdurulmuştur. Türkiye ile Rusya Federasyonunca gerçekleştirilen birleşik kara devriyesi faaliyeti, 22 Ağustos 2024'te 4 araç (2 Pars, 2 Kirpi-2) ve 24 personelin katılımı ile Barış Pınarı Harekat Bölgesi'nin doğusunda yeniden başlatılmıştır.

Ülkemiz sınırlarının ve bölgedeki sivil halkın güvenliğinin sağlanması, Suriye'nin kuzeyinde istikrarın tesis edilmesi, Türkiye'nin ABD ve Rusya Federasyonu ile vardığı mutabakat gereği bölgeden çıkması gereken PKK/YPG-SDG terör örgütüne ait kontrol noktası, karargah ve askeri yapıların tespit edilmesi, terörle mücadelede Türk-Rus işbirliğinin sergilenmesi maksadıyla birleşik kara devriyesi faaliyetine müteakip dönemde devam edilmesi planlanmaktadır."

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Rus ve Türk birliklerin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de ortak devriye görevini yerine getirdiği belirtilerek, “Devriyelerin temel amacı bölgedeki durumu kontrol etmek ve silahlı çatışmanın yeniden başlamasını önlemekti. Bu amaçla Rus ve Türk askerleri (sınırdan) 10 kilometrelik bir alanda araziyi inceledi” denildi.

Editör: Uğur Kaçar