Dünya

Türkiye, NATO-İsrail işbirliğini engelledi mi?

Türkiye-İsrail ilişkileri, normalleşme adımlarının atıldığı dönemde Gazze’de patlak veren sistematik saldırılarla “one-minute” tepkisinden daha zor bir sürece girdi. İki ülke için kazan-kazan hedefiyle başlayan yeni dönem, İsrail’in insanlık dışı saldırılarıyla Türkiye’yi uluslarası arenada Tel Aviv’i her alanda kaybettirecek adımlar atan aktöre dönüştürdü. Bu kapsamda NATO üyeliği Ankara’nın baskı aracı oldu.

Abone Ol

Türkiye- İsrail ilişkileri Uluslarası medyada

Türkiye, Gazze'deki savaş nedeniyle ekim ayından bu yana NATO ile İsrail arasındaki işbirliğini engelledi

Reuters’in  ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırarak bildirdiğine göre; Türkiye, Gazze'deki savaş nedeniyle ekim ayından bu yana NATO ile İsrail arasındaki işbirliğini engelledi.

Kaynaklar ayrıca ittifakın, çatışma sona erene kadar İsrail ile ortak olarak ilişki kurmaması gerektiğini belirtti.

NATO'nun Akdeniz Diyaloğu çerçevesinde ortaklık ilişkileri yürüttüğü ülkelerden biri olan İsrail, NATO üyesi olmasa da  bazı üyeleriyle, özellikle de en büyük müttefiki ABD ile askeri ittifak ve yakın ilişkiler geliştirdi.

Hamas'ın 7 Ekim'deki operasyonunun ardından Gazze'ye saldıran İsrail, NATO üyesi Türkiye ile uzun süredir gergin olan ilişkilerini onarmaya çalışıyordu.

Türkiye, Nato ve Batıya karşı yumuşak gücünü kullandı

Ankara, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını soykırım olarak nitelendirdi, sert bir şekilde eleştirdi ve tüm ikili ticareti durdurdu. Ayrıca birçok Batılı müttefikini de İsrail'e verdikleri destek nedeniyle eleştirdi.

Kaynaklar, Türkiye'nin ekim ayından bu yana NATO'nun İsrail ile ortak toplantılar ve tatbikatlar da dahil tüm angajmanlarını veto ettiğini, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik katliamını NATO'nun kuruluş ilkelerinin ihlali olarak gördüğünü belirtti.

BM’nin Haziran ayında yayınladığı rapora işaret eden Reuters, hem İsrail'in hem de Hamas'ın Gazze savaşının erken aşamalarında savaş suçları işlediğini tespit etti . İsrail'in eylemlerinin, muazzam sivil kayıpları nedeniyle insanlığa karşı suçlar oluşturduğunu söyledi.

İsrail, uluslararası hukuku ve evrensel insan haklarını ihlal etti

Kaynaklar, Türkiye'nin bu engeli sürdüreceğini ve çatışma sona erene kadar İsrail'in NATO ile etkileşimini sürdürmesine veya ilerletmesine izin vermeyeceğini, zira İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin uluslararası hukuku ve evrensel insan haklarını ihlal ettiğine inandığını belirtti.

Temmuz ayında Washington'da düzenlenen NATO zirvesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO'nun İsrail yönetimiyle ortaklığını sürdürmesinin mümkün olmadığını söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan'ın geçmişte Libya ve Dağlık Karabağ'a yaptığı gibi İsrail'e girme tehdidinde bulunmasının ardından, ittifaka Türkiye'yi sınır dışı etme çağrısında bulunmuştu.