Ekonomi

Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. En yüksek büyüme hizmet ve inşaat sektörlerinde.

Abone Ol

Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde %2.5 büyüdü. Türkiye ekonomisinin 2024 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğine ilişkin görünümü açıklandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyürken, en yüksek büyüme oranı hizmet faaliyetlerinde %7.4 ile gerçekleşti. 

TÜİK'in paylaştığı verilere göre, gayri safi yurt içi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak diğer hizmet faaliyetleri %7,4, inşaat %6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,2, hizmetler %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %0,6 arttı. Sanayi sektörü ise %1,8 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,8 arttı.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %1,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %0,5 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %0,04 artarken ithalatı %5,7 azaldı.