Arda Güler, Avrupa'nın en çok kazanan genç yıldızlarından! Arda Güler, Avrupa'nın en çok kazanan genç yıldızlarından!

Türkiye A Milli Futbol Takımı dün gece İzlanda’yı tarihinde ilk kez deplasmanda yenerek büyük bir başarıya imza attı. 

Böylece oynadığı son üç maçı da üst üste kazanan Türk A Milli Futbol Takımı, Uluslar B Ligi’ndeki yenilgisiz liderliğini sürdürdü.

Türk Milli Takımı, 2002 yılındaki Dünya Kupası 3.lüğünün ardından, son yıllarda giderek yükselen bir başarı grafiği yakaladı. Bu başarılar, Türkiye A Milli Futbol Takımı’yla ilgili merakı artırdı. Türkiye A Milli Futbol Takımı ilk maçını ne zaman yaptı, kaç galibiyet, kaç beraberlik, kaç yenilgi aldı. Türk Milli Futbol Takımı tarihi boyunca kaç gol attı, kaç gol yedi?

Türkiye Futbol Federasyonu 1923 yılında kuruldu 

Türkiye Futbol Federasyonu 1923 yılında, Şehzadebaşı’ndaki Letafet Apartmanında yapılan toplantıda kuruldu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun ilk başkanı Yusuf Ziya Öniş oldu. Federasyonun ilk adı "Futbol Hey'et-i Müttehidesi" şeklindeydi. 
Kuruluşun ardından FİFA üyeliği için başvuru yapıldı ve Türkiye Futbol Federasyonu, 21 Mayıs 1923’te FİFA’nın 26. üyesi oldu. 

Türkiye’nin ilk gollerini Zeki Rıza Sporel attı

Türk Milli Futbol Takımı’nın ilk teknik direktörü Ali Sami Yen’dir. Türk Milli Futbol Takımı tarihindeki ilk maçını 1923 yılında Romanya ile İstanbul Taksim Stadı’nda oynamış ve maç 2-2 sona erdi. Bu maçta Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın gollerinin ikisini de Zeki Rıza Sporel attı ve Milli Takım’ın ilk gollerini atan futbolcu olarak tarihe geçti. 
Türkiye ilk deplasman maçını Çekoslovakya ile oynadı

Türk Milli Futbol takımı yurt dışındaki ilk maçını 1924 yılında yaptı. 1924 Paris Olimpiyatları için gittiği Fransa’daki ilk yurt dışı (deplasman) maçını Çekoslovakya ile oynadı ve maçı 5-2 kaybetti. 

Türkiye 1950 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı fakat gidemedi

Türk Milli Futbol Takımı, tarihinde ilk kez 1950’de Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandı. Ancak Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası Turnuvası’na, mesafenin uzaklığı ve mali sorunlar gerekçe gösterilerek Türk Milli Futbol Takımı gönderilmedi. 1950’deki bu Dünya Kupası’nı, finalde Brezilya’yı 2-1 yenen Uruguay kazandı. 

‘Berlin Panteri’ Turgay Şeren

Türk Milli futbol Takımı, tarihindeki en önemli galibiyetlerden birini 17 Haziran 1951 tarihinde dönemin dünyadaki en güçlü takımlarından biri sayılan Almanya’ya karşı kazandı. Berlin’deki maçta Türkiye’nin kalecisi Turgay Şeren yaptığı kurtarışlarla “Berlin Panteri” lakabını kazandı. 

Türkiye Dünya Kupası’na ilk kez 1954 yılında katıldı

Türkiye A Milli Futbol Takımı 1954 yılında İspanya’yı “para atışı” yöntemiyle yapılan kur’a çekilişi sonucu eledi ve ilk kez Dünya Kupası’na bizzat katıldı. 1954 İsviçre Dünya Kupası’nda Türkiye A Milli Futbol Takımı, Güney Kore’yi 7-0 yenerek o zamana kadarki en farklı galibiyetini elde etti. 1956 yılında bu kez, dönemin en güçlü takımlarından Macaristan’ı 3-1 yenen Türk Milli Takımı, tarihinin en önemli galibiyetlerinden birini kazandı. 

2002 Dünya Kupası’nda 3. oldu

Türk A Milli Futbol Takımı, tarihindeki en önemli, en büyük başarısını 2002 Dünya Kupası’nda kazandı. Bu turnuvayı 3. olarak bitirdi. 3.lük maçında ev sahibi Güney Kore’yi 3-1 yendi. Türkiye, 2002’den sonra Dünya Kupası turnuvalarına katılmayı başaramadı. Türk A Milli Futbol Takımı şu ana kadar 1954 İsviçre ve 2002 Güney Kore olmak üzere Dünya Kupası turnuvasına iki kez katıldı. 

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’na 6 kez katıldı

Türk Milli Futbol Takımı, Avrupa futbol Şampiyonası’na tam 6 kez katılma başarısı gösterdi. Bunlar 1996, 2000, 2008, 2016 ve 2020 ve 2024 şampiyonalarıdır. 

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan Türkiye, bu turnuvada, çeyrek finalde Hırvatistan’ı penaltılarla eleyip yarı finale çıktı. Yarı finalde Almanya ile karşılaştı. Bu maçı kazanması halinde Avrupa şampiyonluğu için final oynayacaktı ama Almanya karşısında dişe diş mücadele etmesine karşın maçı 3-2 kaybetti ve turnuvayı 4. sırada bitirdi. Bu sonuç, Türk A Milli Takımı’nın Avrupa şampiyonalarında aldığı en iyi derece oldu. 

Türkiye 636 maçta 249 galibiyet, 238 yenilgi aldı

Türkiye A Milli futbol takımı 101 yıllık tarihinde toplam 636 maç oynadı. Bu maçların 351’i resmî, 285’i özel maçtır. Tüm bu maçlarda Türk Milli Takımı 249 galibiyet, 149 beraberlik, 238 de yenilgi aldı.

Türkiye toplam 873 gol attı, 908 gol yedi

Türkiye bu maçların 272’sini dış sahada (deplasmanda), 274’i iç sahada, 90’ını da tarafsız sahada oynadı. Türk Milli Takımı bu maçlarda toplam 873 gol attı, 908 gol yedi. Türk A Milli Futbol takımı bu güne dek 91 farklı ülkenin milli takımıyla maç yaptı. Milli Tıkım, tarihindeki en farklı galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino’yu aynı skorla 7-0 yenerek elde etti.

Editör: Elif Erbay