İSTANBUL (AA) - Türk tekstil sektörünün küresel alıcılarla bir araya geldiği Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı başladı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde gerçekleşen etkinlik, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Etkinliğin açılışında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, fuarın ikincisinin düzenlendiğini belirterek, hazır giyim ve konfeksiyon dışında tekstil sektörü ile alakalı hemen hemen her şeyin etkinlikte bulunabileceğini söyledi.

Tekstil sektörünün 2021 ihracatının önceki yıla göre 9,7 milyar dolardan 12,9 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Yerlikaya, "İTHİB'in bu yılki hedefi 15 milyar dolar. Bununla da yetinmiyor İTHİB, 'orta vadede yani 5 yılda dünya tekstil ihracatında 3'üncü olacağız' diyor. Şu anda 5'inciyiz. Hedefli, iddialı olmak ve rekabet etmek bizim inancımızda ve medeniyetimizde var. İki günün bir olması zarar. Dolayısıyla 5 yıl içerisinde durmak yok 3'üncü olacağız." dedi.

Yerlikaya, Türkiye'nin coğrafi avantajlarından ve tedarik zincirindeki bu öneminin salgın sonrası daha iyi anlaşıldığından bahsederek, bu avantajı kullanarak ve büyüyen ve güçlü Türkiye hedefini taşıyarak tekstilde dünya 3'üncülüğüne ulaşılabileceğini anlattı.

"Dünya ile rekabet ederken kendi ayağınıza balta vurmayın." diyen Yerlikaya, Türk üreticilerinin yurt dışında birbirleri ile rekabet etmemeleri ve birbirlerini korumaları çağrısında bulundu.

Yerlikaya, İstanbul'un istihdamının 2021 Aralık'ta 6 milyona yaklaştığını ve önceki yıla göre 350 bin civarında arttığını anımsatarak, "Mayıs 2022 sonu itibarıyla istihdam 6 milyon 127 bin olmuş. Bunun anlamı son 1,5 yılda İstanbul'da düz hesap yarım milyon, yani 500 bin istihdam artmış." ifadelerini kullandı.

- "İstanbul'u moda merkezi haline getirebilecek bir fuar"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de fuarın gittikçe büyüdüğünü belirterek, "2023'te şu andaki metrekarelerin en az 2 katı olabilecek, ülke ihracatına çok büyük katkı sağlayabilecek, İstanbul'u moda merkezi haline getirebileceğimiz, tekstil, konfeksiyon ve yan sanayi ile birlikte çok büyük bir marka şehir olabileceğimizi ilan etmek istiyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin bu yıl 250 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağını dile getiren Gültepe, 2023'ün ilk çeyreğine kadar dünyada resesyon ve enerji krizleri yaşanabileceğini, bu dönemi yatay bir şekilde geçirmeyi temenni ettiklerini söyledi.

Gültepe, "Ticaret Bakanlığı ve TİM olarak 2023'te her ay bir yakın bir de uzak ülke pazar hedefleyerek hem fuar hem de ticari heyetler B2B'ler yapmak şartıyla AB'de yaşanabilecek kayıpları hem sektörel bazda hem de bütün ihracatçılar olarak aradaki farkı telafi etmeye çalışıyoruz. TİM olarak elimizden gelen bütün desteği her sektöre vermeye hazırız." açıklamasında bulundu.

- "Fuarın uluslararası hale gelmesi için her türlü desteği vermeye hazırız"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise aynı yıl içerisinde Texhibition İstanbul Fuarı'nın ikincisini düzenlediklerini belirterek, etkinliğin Türk tekstil sektörünün bütünleştirici bir platformu olduğunu söyledi.

Fuarın uluslararası hale gelmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Avdagiç, "Bu konudan da çekinmememiz lazım. Çünkü biz yurt dışına giderken 'onlar bizi fuarlara almıyor' diye şikayet ediyorduk. Seçerek ve bilinçli bir şekilde yabancı firmaları alarak, burayı çok hızlı bir şekilde, 2 yıl içerisinde sektörün dünyadaki en önemli referans fuarı haline getireceğimize eminim." diye konuştu.

- "20 binden fazla ziyaretçi bekliyoruz"

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz de İTO iş birliğiyle gerçekleştirilen fuarın küresel tedarik zincirinin Türkiye'ye akışını kalıcı kılabilmek için kaçınılmaz bir öneme sahip olduğunu söyledi.

İlk fuara 166 firmanın 12 binden fazla ziyaretçi ile buluşturulduğunu anımsatan Öksüz, "Bugün ikincisinin açılışını gerçekleştirdiğimiz fuarımız 2 kat büyüdü. 300'ü aşkın firma 3 gün içerisinde 1.000'in üzerinde yabancı alım heyeti ve 20 binin üzerinde ziyaretçiyle bir araya geliyor. Fuarımızı, çok kısa süre içerisinde uluslararası tekstil fuarlarının takvimine işleterek, dünyanın en prestijli tekstil fuarlarından biri yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

- "Fuar, küresel tedarik zincirinin Türkiye'ye akışına katkı sunacak"

Ahmet Öksüz, fuarın tekstil sektörüne olumlu katkılar sunacağını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Etkinlik, küresel tedarik zincirinin Türkiye'ye akışını kalıcı kılabilmek için kaçınılmaz bir öneme sahip. 2021'de yüzde 36,1 artışla 49 milyar dolar değerinde üretim gerçekleştirdik. Hazır giyim sektörü ile birlikte bu rakam 78 milyar dolara yükseliyor. Bu başarıyı kalıcı hale getirmemiz için yurt içinde birçok dünya devletinden alıcı olarak yer aldığı bir fuar yapmamız şart dedik ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle fuarımızı düzenledik."

- 3 gün sürecek

İTHİB ve İTO iş birliğiyle Türk tekstil sektörünü küresel alıcılar ile buluşturan Texhibition İstanbul Fuarı 3 gün sürecek.

Fuarda 300'ü aşkın yerli üretici, AB, İngiltere, ABD, Kuzey Afrika ülkeleri ve Orta Doğu'dan gelecek 1.000'in üzerindeki nitelikli alıcı ile buluşacak.

Sektörün 15 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlaması hedeflenen fuar, kumaş, iplik ve konfeksiyon yan sanayi firmalarının katılımıyla 10 bin metrekarelik alanda düzenleniyor.