Gündem

Türk mutfağı haftasında Kastamonu ürünleri!

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Kastamonu’ya özgü coğrafi işaretli ürünler vatandaşlara ikram edildi.

Abone Ol

Kastamonu Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde, Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünleri vatandaşlara sunuldu. Etkinlikte Kastamonu çekme helvası, İhsangazi ekşili pilavı, Kastamonu eğşisi, Pınarbaşı kara çorbası, Tosya sarıkılçık pirinci ile yapılan pilav, Cide'nin ceviz helvası, Araç'ın Akdene göce çorbası ve Çatalzeytin'in fındık şekeri ikram edildi.Ayrıca, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez buğdayından yapılan ürünlerin yanı sıra coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağı ve taş baskı ürünler de tanıtıldı.Etkinliğin son gününde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programda, Araç Belediye Başkanı Süleyman Yazkan, gazetecilere Akdene göce çorbasının arpadan yapıldığını belirterek çorbayı ikram etti.Çorbanın asırlardır ilçede yapıldığını belirten Yazkan,

"Besin değeri çok çok yüksek bir gıdadır. Araç bölgesinde has özellikleri vardır. Gerçek ismi bizde, Akdene çorbasıdır." dedi.

Tanıtım faaliyetlerinin devam edeceğini anlatan Seven, şunları kaydetti:

"Halkımızın desteğiyle bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bize destekleri olan özellikle Pınarbaşı, İhsangazi, Tosya, Cide, Araç, Çatalzeytin belediye başkanlarımıza bu anlamda ürünlerini halkımıza sundukları için teşekkür ediyoruz. Vedat Tek Kültür Merkezi'nde yaptığımız programda da slow-food ekibine ve kadın kooperatiflerine bizlere destek sağladıkları için teşekkür ederiz. Kastamonu mutfağını bundan sonraki süreçte dünyaya tanıtacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Hep birlikte güzel şeyler başaracağımıza inanıyorum."