Türkiye’deki arabulucuları ve arabuluculuk merkezlerini bir çatı altında toplayan Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Platformu (TURAMEP) Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ve Komisyon Üyesi Şengül Karslı’yı ziyaret ederek, arabuluculuk kurumuyla ilgili çalışmalar,  sorunlar ve uygulamayla ilgili görüşlerini iletti.

 TURAMEP'ten Ziyaretler!

Adalet Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette Bakan Tunç, uygulamanın,  başarılı bir şekilde sürdüğüne ve mahkemelerin iş yükünü yüzde 35’lere varan mertebelerde azalttığına işaret etti. TURAMEP’in yapılanması ve çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Adalet Bakanı Tunç, yargının iş yükünü azaltan ve toplumsal barışa hizmet eden arabuluculuk uygulamasının daha da geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, “arabuluculukla ilgili toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini” bildirdi.


Ziyarette söz alan TURAMEP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Nihat Şişmek, toplantıya katılan üyelerin Türkiye’nin dört bir yanından geldiğini ve bölgelerindeki arabulucular ile merkezlerin ortak sorunlarının çözümüne katkı sağlamak üzere destek istediklerini belirtti. Sicile kayıtlı yaklaşık 56 bin arabulucunun bulunduğunu, bu arabuluculardan yaklaşık 10 bininin merkezlerde bir araya geldiğini kaydeden Şimşek, arabuluculuk uygulamalarının kanunda belirtilen şekliyle en nitelikli halde Arabuluculuk Merkezleri’nde verildiğinin gözlemlendiğini bildirdi. 
 

Başkan Şimşek toplantıda, arabuluculuk kurumuyla ilgili çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi sundu; uygulamada yaşanan bazı sorunlar ile özellikle Arabuluculuk Yasa Tasarısıyla ilgili beklenti ve görüşlerini iletti. Şimşek,

“Arabulucularımızın en büyük sorun olarak belirledikleri denetim ve disiplin eksikliğini de gidereceğine inandığımız Arabuluculuk Yasa Tasarısının bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz” dedi. 

 TURAMEP'ten Ziyaretler!

TURAMEP Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyon Başkanı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel ve Komisyon Üyesi, İstanbul Milletvekili Şengül Karslı ile TBMM’de bir araya geldi. Yüksel ve Karslı, yargının iş yükünü hafifletme ve toplumsal barış açısından uygulamanın önemine işaret ettiler.

TURAMEP Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar’ı makamında ziyaret etti. Genel Müdür Öztatar, uygulamanın toplumsal barışa büyük katkı sağladığını, özellikle kira davalarında büyük başarı elde edildiğini, uygulamanın kamuoyuna çok iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi.

 TURAMEP'ten Ziyaretler!

TURAMEP Başkanı Şimşek de ziyaretlerde yaptığı açıklamalarda, 2013 yılında tarafların hür iradesine bağlı kalınarak uygulamaya geçirilen, 2018’den itibaren İş, Ticaret, Tüketici ve son olarak da diğer alanlar başlığı altında Kira, Kat Mülkiyeti, Komşuluk ve Ortaklığın Giderilmesi ile Tarım Hukukunda dava şartı arabuluculuk sistemiyle yargısal hayatın içerisinde başarıyla uygulanmaya devam ettiğini söyledi. 
2023 itibarıyla arabuluculara 1 milyon 412 bin başvurusu yapıldığı bilgisini veren Şimşek, şöyle devam etti:

“925 bin anlaşma, 412 bin anlaşmama işlemiyle dünyada örnek olacak bir başarıya imza atılmıştır. Arabuluculuk uygulamalarıyla 2018’den bu yana nüfus artışına ve ihtiyaca paralel olarak, yargısal hayatta il bazı ortalamasında iş, ticaret ve tüketici alanında 2-3 mahkeme; ülke bazında ise ortalama yıllık 300 mahkeme; 5 yılda ise ortalama bin 500 mahkeme kurulmamış; hâkim ve kalem personeli atanmamış ve en önemlisi hukuk alanında yeni adliyeye ihtiyaç duyulmamıştır

Son bir yılın gündemine oturan 1 milyondan fazla EYT’li kişinin mahkemeye gitmesinin önünü, arabuluculuk kurumu kesmiştir. Bu sayede İş Mahkemelerinde büyük bir yığılma olmadan, yeni mahkeme açmaya gerek kalmadan bu uyuşmazlık konusu ortadan kalkmıştır. Aynı şekilde ülkemiz gündeminde büyük yer işgal eden “Kiracı-Kiraya Veren Uyuşmazlıkları” da 1 Eylül 2023’te bu konunun Dava Şartı haline gelmesiyle birlikte, bıçak gibi kesilmiştir. Televizyonlarda neredeyse her gün görmeye alıştığımız cinayete kadar varan fiziksel şiddet görüntüleri 1 Eylülden itibaren azalmaya başlamış ve devamında sonlanma noktasına gelmiştir.”

 TURAMEP'ten Ziyaretler!

Başkan Şimşek, arabulucular ve merkezler olarak ana hedeflerinin hizmeti daha nitelikli ve kaliteli hale getirmek olduğunu da kaydederek,

Kıskaç-14 operasyonunda 36 gözaltı Kıskaç-14 operasyonunda 36 gözaltı

“Ülkemizde hali hazırda arabuluculuğa gönül vermiş arabulucular tarafından kurulan 343 merkez bulunmaktadır. Ancak merkezlerimizin yaşadıkları ekonomik sıkıntılar ve merkezler için yasal alt yapının sağlanmamış olması nedeniyle bu merkezlerimiz içinde nitelikli ve istikrarlı şekilde 65 Arabuluculuk Merkezimiz gerektiği şekilde faaliyet gösterebilmektedir. Türkiye’deki tüm Arabuluculuk merkezlerimizden toplamda yaklaşık on bine yakın arabuluculumuz yararlanmaktadır” bilgisini verdi.


Başkan Şimşek ziyaretlerde, en büyük eksiklerden olan denetim ve disiplini de Arabuluculuk Yasa Tasarısının TBMM’ye gönderilerek bir an önce yasalaşmasının arabulucuların en öncelikli beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.

 TURAMEP'ten Ziyaretler!

TURAMEP Başkanı Şimşek:

 “2023 itibarıyla 1 milyon 412 bin arabuluculuk başvurusu gerçekleşmiş, 925 bin anlaşma işlemiyle dünyada örnek olacak bir başarıya imza atılmıştır,1 milyondan fazla EYT’li kişinin mahkemeye gitmesinin önünü, arabuluculuk kurumu kesmiştir.En  büyük eksiklerden olan denetim ve disiplin konusunu da 
çözecek Arabuluculuk Yasa Tasarısı bir an önce yasalaşmalıdır”