Dünya

Tunus'ta mahkeme Gannuşi'ye 22 yıl hapis cezası verdi

Tunus mahkemesi, Instalingo davası olarak bilinen davada sanıklara onlarca yıl hapis cezası verdi. Tutuklu yargılanan Nahda Hareketi kurucularından Raşid Gannuşi'ye, 'devlet güvenliğine karşı komplo kurmak' da dahil olmak üzere bir dizi suçtan dolayı 22 yıl hapis cezası verildi.

Abone Ol

Tunus’ta, eski Meclis Başkanı ve bugün muhalefetteki Nahda Hareketi’nin kurucularından Raşid Gannuşi, çarşamba günü çıkarıldığı mahkemede, ağır ve uzun bir hapis cezasına çarptırıldı.

EN AĞIR CEZA GANNUŞİ’YE

Gannuşi'nin avukatları AFP'ye yaptığı açıklamada, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" da dahil olmak üzere bir dizi suçtan 22 yıl daha hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Nisan 2023'ten bu yana cezaevinde tutuklu bulunan muhalefet liderine verilen en ağır ceza oldu.

Tunus kamuoyunda Instalingo olarak bilinen davada En-Nahda partisinden onlarca siyasetçi, iş adamı ve gazeteci çeşitli gerekçelerle bu süreçte gözaltına alındı.

Halihazırda 17 kişinin tutuklu yargılandığı davanın çarşamba günü yapılan duruşmasında, 5-37 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldıkları bildirildi.

KAYS SAİD’İN YARGISI

Cumhurbaşkanı Kays Said’in ülkede yönetime geçtikten sonra muhalefeti sindirmeye yönelik başlattığı bu operasyonlarda gözaltına alınanlara, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" ve "devletin şeklini değiştirmek ve cumhurbaşkanına karşı düşmanlık yapmak için çalışan bir çeteye katılmak" gibi suçlamalar yöneltildi.

Sanıklar arasında Gannuşi'nin oğlu Muad, kızı Sümeyye ile 2011-2013 yılları arasında Tunus Dışişleri Bakanı olarak görev yapan damadı Refik Abd es-Salem de yer alıyor.

Eski Başbakan Hişam el-Meşişi de gıyaben 35 yıl, gazeteci Şehrazad Akaça ise 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nahda'nın üst düzey yöneticilerinden ve eski Milletvekili Said Ferjani'ye 13 yıl hapis cezası verildi.

Said Ferjani'nin kızı Kaouther Ferjani, AFP'ye yaptığı açıklamada, ağır bir ceza beklediğini ancak verilen cezanın "kendisi için şok edici" olduğunu söyledi.

Kaouther Ferjani, "Bu siyasi bir dava. Kesinlikle hiçbir kanıt yoktu, hatta uydurma bir kanıt bile yoktu... Kararlar önceden verilmişti." Dedi.

Sanıkların avukatlarından Zeyneb Brahmi, "bağımsız bir yargının yokluğu" nedeniyle sanıkların hâkim karşısına çıkmayı reddettiğini söyledi.

NAHDA HAREKETİ: AĞIR VE ZALİMANE CEZALAR

Kararın ardından En-Nahda Hareketi’nden yapılan açıklamada, Instalingo davasının "haksız ve siyasi" olduğunu ve "en temel hak ve özgürlüklere, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin en temel temellerine yönelik bir saldırının" parçası olduğu belirtilerek verilen cezalar kınandı.

Açıklamada, "ağır ve zalimane" olarak nitelenen cezaların henüz kesinleşmediği ve temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.