Ekonomi

Tüketici “daha ucuz” için daha çok market geziyor

Yüksel enflasyonun neden olduğu ağır yaşam koşulları tüketici eğilimlerini değiştirdi. Tüketici, ürünü daha ucuz almak için daha fazla market gezen, daha çok mukayese eden ve promosyonları takip eden bir avcıya dönüştü.

Abone Ol

Tüketiciler, daha çok ucuz ürünler için gezdiği market sayısını artırdı. NielsenIQ Türkiye’nin raporuna göre tüketici 2023'te alışveriş yapmak için ortalama 2.5 market gezerken, bu oran 2024'te 3.4’e çıktı. Tüketicinin, artık alışverişini daha fazla araştırarak yaptığını, fiyat ve promosyonları kontrol ederek, daha fazla market ziyareti gerçekleştirdiğini ortaya koyan araştırmaya göre, “Sadece kişisel ihtiyaçları alırım, lüks ihtiyaçlarını keserim” diyenlerin oranı da %56’dan %73’e çıktı.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, Modern gıda perakendesinin temsilcisi Gıda Perakendecileri Der­neği'nin (GPD), gerçekleştirdi­ği 10. Ortak Gelişim Kongresi’n­de gıda perakendecilerini ve te­darikçilerini bir araya getirdi. NielsenIQ Türkiye’nin “Çoklu Kanal ve Okazyon Denklemini Doğru Anlamak: Büyümeye Bo­yut Verecek Alışverişçi ve Pera­kende Trendleri” sunumunda ra­por açıklandı.

Raporda, tüketici­ler daha ucuz ürünler için gezdiği market sayısını artırdığı vurgu­landı. Rapora göre tüketicilerin 2023 yılında ziyaret ettiği market sayısı ortalama 2.5 iken, bu oran 2024 yılında 3.4’e çıktı. Rapora göre organize perakendenin ilk kez 50 bin noktayı geçti. Raporu NielsenIQ Türkiye Genel Müdür / EEMEA E-Ticaret Başkan Yar­dımcısı Didem Şekerel Erdoğan ve NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sü­kan açıkladı.

Tüketici artık ‘avcı’

Tüketicilerin 2024 yılında gezdiği market sayının 3.4’e çık­tığını aktaran NielsenIQ Türki­ye Genel Müdür / EEMEA E-Ti­caret Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, artık tüketi­cilerini alışverişini bir avcı gibi her yerdeki fiyatları ve promos­yonları kontrol ederek daha faz­la market ziyareti yapmaya baş­ladığını söyledi.

Farklı ürünleri, farklı yerlerden alarak ihtiyacı­nı karşılamaya başladığını kay­deden Erdoğan, “Özellikle alış­verişe baktığımızda ‘sadece kişi­sel ihtiyaçları karşılarım, lüksü keserim’ diyenlerin oranı yüzde 56’dan yüzde 73 seviyesine çıktı. İndirimli ürünleri alırım diyen­lerin oranı yüzde 50’i seviyesi­ne geldiğini görüyoruz.

Özellik­le uygun fiyatlı olması ve toplu alışveriş yaparım diyenlerin ora­nı da azaldığını görüyoruz. Ya­ni toplu alışveriş yaparak, stok yapmak gibi davranış biçiminde azaldığını görüyoruz. Promos­yon tercihlerinde ise fiyat indi­riminin yüzde 67 ile ilk sırada karşımıza çıkıyor. Tüketiciler, tasarrufu doğrultusunda marka ayırt emeksizin promosyon ürü­nü alırımı diyenlerin oranı yüz­de 49’a oldu. İndirim sunan ma­ğazalardan daha çok alışveriş ya­parım diyenlerin oranı yüzde 39 ve daha uygun fiyatlı markaya geçerim diyenlerin oranı yüzde 35 oldu” dedi.

Raporda özellikle daha dü­şük birim fiyatı için daha büyük boy alırım diyenlerinin oranı ise yüzde 72 oldu. Bu oran globalde yüzde 65 olarak yer alıyor. Daha düşük paket fiyatı için daha kü­çük boy alırım diyenlerin oranı yüzde 58’ler oldu. Tüketici, ucu­zun peşinde ve promosyonun pe­şinde koşarken bir yandan da ka­liteden ödün vermek istemiyor. Kaliteye önem veriyorum ve ka­liteli ürünler için daha fazla öde­me yapmaya hazırım diyenlerin oranı yüzde 40’ı olarak yer alıyor.

Taze gıdaya daha çok harcıyor

Tüketicilerin cüzdan payında­ki değişikliklere göre bu yılın or­tasında yapılan araştırmada daha az ve daha çok harcayacağız grup­ları da belirlendi. En düşük oran­da cüzdandan pay alacağı katego­ri ev dışı eğlence harcamanı yüz­de 50’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Bunu elektronik tek­nolojik ve ev küçük ev aletleri, ev tadilatı dekorasyon, tatile, güzel­lik/kuaförü ve büyük ev aletleri için daha az harcama yapmayı ifa­de ediyor. Tüketicilerin daha çok harcayacağı dediği kategoriler ise özellikle taze gıdaya yüzde 25, fa­turalara yüzde 24, ulaşım yüzde 21, birikim/yatırım yüzde 19, ta­ze et yüzde 19, süt ve süt ürünleri yüzde 18 ve sağlık/yaşama yüzde 17 daha çok harcarım diyor.