Dünya

Trump’a kafa tutan Egede, Danimarka’ya da baş kaldırdı

Atlantik okyanusunun kuzeyinde yer alan, dünyanın en büyük adası Grönland, özerklikten tam bağımsızlığa geçiş için harekete geçti. Başbakan Mute Egede, yeni yıl konuşmasında Grönland’ın Danimarka'dan bağımsızlık hedefini dile getirdi.

Abone Ol

Grönland’da Başbakan Mute Egede’nin “Grönland’ın Danimarka’dan bağımsızlık kazanması gerektiğini” dile getirmesi, tarihi ve derin bir tartışmayı başlatarak Danimarka siyasetini hareketlendirdi.

EGEDE’DEN EŞİTLİK VE BAĞIMSIZLIK TALEBİ

Reuters tarafından aktarılan konuşmasında Egede, “Artık kendi adımımızı atarak geleceğimizi şekillendirme zamanı geldi. Bu, kiminle yakın iş birliği yapacağımız ve ticaret ortaklarımızın kim olacağı konusunda da karar vermeyi içeriyor” ifadelerini kullandı.

Egede, Grönland’ın diğer ülkelerle iş birliğini güçlendirme arzusunu da belirtti.

Danimarka ile iş birliğinin tarihi ve güncel koşullarını değerlendiren Egede, bunun “tam bir eşitlikle sonuçlanmadığını” vurguladı.

Başbakan, “Tıpkı dünya üzerindeki diğer ülkeler gibi biz de iş birliğine engel olan, sömürgecilik zincirleri olarak adlandırılabilecek engelleri kaldırmak ve ilerlemek zorundayız,” dedi.

Egede, bağımsızlık kararının Grönland halkına ait olduğunu, ancak bir referandum için henüz bir tarih belirlenmediğini ifade etti.

Danimarka basınına göre, çoğu siyasi parti, Grönland’ın bağımsızlık talebine karşı olduklarını bildirirken, Sosyalist Halk Partisi (SF) bu talebe tam destek verdiğini açıkladı.

TRUMP’IN GRÖNLAND İLGİSİ

Aralık ayı sonunda, ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Grönland'ı satın alma arzusunu yeniden dile getirmiş, Egede ise bu talebe yanıt olarak, Grönland’ın “satılık olmadığını” belirtmişti.

Trump, 2019 yılında da Grönland’ı satın alma isteğini dile getirmişti.

Trump’ın bu sözleri, Grönland’ın Kuzey Kutbu'ndaki stratejik konumuna ve kaynaklar üzerindeki etkisi nedeniyle diğer ülkelerle, özellikle Rusya ile süren rekabete bağlanmıştı.

The Hill gazetesi, “Trump’ın, NATO üyesi Danimarka’nın itirazına rağmen Grönland’ı ele geçirmesi, NATO’nun sonu anlamına gelir. Zira hiçbir ittifak, lider devletinin bir başka üyenin toprak bütünlüğünü ihlal etmesi durumunda hayatta kalamaz” denildi.

Haberde, böyle bir adımın Çin tarafından Tayvan’a olası bir müdahaleye gerekçe olarak kullanılabileceği de belirtildi.