2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine saatler kala dün sabah Fransa'daki yüksek hızlı tren ağına saldırı yapıldı. Fransa'nın devlet demiryolları şirketi SNCF,800 bin yolcunun iptallerden etkilendiğini bildirdi.

PKK Suriye’nin kuzeyinde seçim yapacak! PKK Suriye’nin kuzeyinde seçim yapacak!

Olimpiyatların başında demiryollarına yönelik bir dizi sabotaj ulaşımı felç ederken, güvenlik güçlerinin saldırının arkasındaki olası Rus izi üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı.

Hürriyet'te yer alan haber göre; geçen hafta Rus ajanı olduğu şüphesiyle tutuklanan 40 yaşındaki aşçı Kirill Gryaznov’un sabotajın arkasındaki kişi olabileceği üzerinde duruluyor.

Kremlin ise Fransa’daki olaylar ve tutuklanan Rus vatandaşı hakkında bilgiye sahip olmadığını duyurdu.

Teknik takibe takıldı

7 Mayıs tarihinde Moskova’dan uçakla İstanbul üzerinden Paris’e ulaşmaya çalışan Gryaznov aşırı sarhoş olduğu için İstanbul Havalimanı güvenliği tarafından uçağa alınmadığı gibi kara listeye eklendi. Fransa’ya uçakla ulaşamayan Gryaznov kara yoluyla Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya giderek buradan Paris’e ulaştığı ortaya çıktı.

Fransa’da 14 yıl yaşayan ve ünlü Le Cordon-Bleu’da eğitim alan Gryaznov, aşçı olarak çalışmaya devam ederken tanıdıklarına Fransa’da özel görevle bulunduğunu dile getirdiği belirtiliyor.

Bir telefon görüşmesinde, “Fransızlar daha önce hiç görülmemiş bir açılış töreni görecek” deyince dinlemeye yakalanan Gryaznov, Rus istihbaratı adına gizli faaliyet yürütmekten tutuklandı. Üzerinden ise Ukrayna savaşı başladığında Rusya’da kurulan “V-timi” kimlik belgesi çıktı. Soruşturma devam ederken Fransız savcılığı Kiril Gryaznov hakkında 30 yıl hapis cezası talep ediyor.

Kremlin'den Gryaznov açıklaması

Fransa’daki Rus ajanı skandalı dün Kremlin Sarayı’na kadar gitti. Fransa’daki gelişmeyle ilgili açıklama yapan Sözcü Dmitriy Peskov, “Fransa’da tutuklanan vatandaşımızla ilgili hiçbir bilgiye sahip değiliz. Biz de basından öğrendik. Normalde yabancı bir ülkede Rus vatandaşı herhangi suçlamayla tutuklandığında o ülkedeki Rus büyükelçiliğine bilgi verilmesi gerekir. Umarım Paris büyükelçiliğimiz en kısa sürede bilgilendirilir” diye konuştu.

Paris Olimpiyatları açılış töreni öncesi tren seferleri "sabotaj" nedeniyle durduruldu Paris Olimpiyatları açılış töreni öncesi tren seferleri "sabotaj" nedeniyle durduruldu

Editör: Kemal Ilıkkan