Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 16 Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hazırlanan yönetmelikle Trafik kurallarında yapılan kritik değişiklikler şöyle:

ÇOCUK EMNİYET KEMERİ ZORUNLULUĞU

Kamuoyunda bilinen adıyla ‘üç nokta emniyet kemeri, M1 sınıfı otomobiller, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtların, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekiciler, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında, taksilerde en az 1 adet, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve bu madde kapsamında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan yolcu otobüslerinde ise toplam koltuk sayısının en az 10’da 1’i kadar sayıda “Çocuk Bağlama Sistemi Sisteminin” bulundurulması ve kullanılması zorunlu oldu.

Yönetmeliğe ayrıca kemersiz araçların hareket edemeyeceği belirtilen “2918 sayılı Kanunun 78 inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez.” hükmü eklendi.

MOTORCULARA GÖZLÜK ZORUNLULUĞU

Trafik Yönetmeliğine scooterler ve elektrikli bisikletler de dahil edilirken motosikletlerle ilgili düzenleme de yapıldı.

Mevcut durumda motorlu bisiklet, bisiklet, elektrikli bisiklet sürücülerine zorunlu olan kaskın yanı sıra sürücüler için “gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz” ‘gözlük’ de zorunlu oldu. Ancak kaskında koruma gözlüğü olanlar için bu kuraldan istisna tutuldu

FOSFORLU YELEK ZORUNLU OLDU

Yönetmelikle bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri ile yolcularına ‘gece saatlerinde görünmelerini sağlamak adına’ ‘reflektif yelek’ veya benzeri kıyafet giyme zorunluluğu getirildi.