ANKARA (AA) - UTKU ŞİMŞEK - Ankara'da yaşayan 52 yaşındaki Nuri Ateş, 9 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında yatağa bağımlı hale gelen 30 yaşındaki oğlu Okan'ın bakımını tek başına üstlendi. Baba Ateş, 9 yıldır evladının başından bir an olsun ayrılmıyor.

Okan Ateş, 8 yıl önce Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisiyken kullandığı araçla Ankara'da kaza yaptı. Ağır yaralanan Ateş, kaza sonrası yatağa bağımlı hale geldi. Hastanedeki yoğun bakım ve palyatif bakım sürecinin ardından Okan Ateş'in evdeki bakımını babası Nuri Ateş üstlendi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Nuri Ateş, oğlunun ve kendisinin trafik kazasıyla değişen hayatını "Okan, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğrenciydi. Tatile geldi Ankara'ya. 21 yaşındaydı ve bir daha dönemedi. Şimdi 30 yaşında, 9 yıldır bu hayatı yaşıyoruz. Bunun büyük bir kısmını tek başıma geçirdim." sözleriyle anlattı.

- "Palyatif bakım hem psikolojik hem manevi destek oldu"

Nuri Ateş, yatağa bağımlı oğlunun bakımını evde devam ettirirken, zaman zaman, hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmak amacıyla kurulan Ankara Şehir Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi'nden de destek alıyor.

Okan'ın durumunda özellikle palyatif bakımın çok önemli olduğunun altını çizen baba Ateş, şöyle konuştu:

"Elbette bu hayatı tek yaşamak büyük özveri istiyor, güç ve motivasyon istiyor. Kaldı ki, benim oğlum 21 yaşındaydı hayalleri ve umutları vardı. Bizim ona dair planlarımız vardı. Hepsi bir anda boşa çıktı ve tek derdimiz Okan'ı sağlıklı tutabilmek oldu. Öyle olunca insanın psikolojik olarak çökmemesi büyük bir mucize. Bu konuda palyatif bakım bize hem psikolojik hem de manevi anlamda destek oldu. Sonrasında Okan'la yaşamayı ve Okan'ın hayat tarzının bu olduğunu öğrendikten sonra biraz daha kolaylaştı."

- "Palyatif bakımın insani tarafı daha ağır basıyor"

Trafik kazası sonrası oğlunun 3 buçuk aylık yoğun bakım, sonrasında da 8 aylık palyatif bakım süreci yaşadığını belirten baba Ateş, evladını olabildiğince sağlıklı tutmaya, konforlu yaşatmaya çalıştığını belirtti.

Ateş, palyatif bakım hizmetleri sırasında kurulan ilişkileri şöyle anlattı:

"Samimiyetimle söylüyorum, evde sağlık ekibi vardı bir zamanlar, sonra her şey tek bir çatı altında toplandı. Bu hekimimiz emekli oldu Konya'ya yerleşti ve her bayram Okan'ı ziyarete gelir. Palyatif bakım, evde bakım böyle bir ilişki ağı. Standart doktor hasta ilişkisi gibi değil. İnsani tarafı daha ağır basan bir ilişki."

- Hasta yakınları sosyal ve psikolojik olarak destekleniyor

Hasta ve yakınları, palyatif bakım merkezlerinde evde bakıma hazırlanıyor. Bu merkezlerde hastaların kişisel bakımı, beslenme ve acil durumlarda yapmaları gerekenler gibi konularda uygulamalı eğitimler veriliyor.

Hastalar ve ailelerinin sosyal, psikolojik ve manevi yönden desteklendiği merkezlerde hastalar ve yakınları sürekli kalamıyor, ihtiyaç halinde merkeze çağırılıyor.