Orman İşletme Müdürlüğü’nden aldığı izinle yaz aylarında Toroslar’a çıkan Abdullah Güven, kekik, şalba, andız, mersin, ardıç, defne, menengiç, çam, biberiye, rezene, kantaron, ısırgan otu ve su nanesi gibi birçok bitkiyi özenle topluyor. Yıllar önce bu bitkileri kurutup satan Güven, zamanla yağ çıkarma işine yöneldi. İlk zamanlar ilkel yöntemlerle kekik yağı üreten Güven, bugün modern kazanlarda bu işi sürdürüyor. Özellikle kekik yağının yoğun ilgi gördüğünü belirten Güven, “Toroslar’da yetişen bitkilerin şifası ve lezzeti bambaşkadır. İnsanlara faydalı olabilmek bizi mutlu ediyor” dedi.

Yağ çıkarmanın zahmetli süreci

Yağ çıkarmanın oldukça meşakkatli bir iş olduğuna dikkat çeken Güven, “Kazana yaklaşık 100 kilogram bitki koyuyoruz ve ancak 1 litre yağ elde ediyoruz. Sabahın erken saatlerinde kazanın altını yakarak başlıyoruz ve süreç yaklaşık 8 saat sürüyor. Bitkilerin kaynatılması ve yağın ayrıştırılması sabır gerektiriyor” diye konuştu.

35 çeşit bitki yağı ile şifa dağıtıyor

Her geçen gün farklı bitkilerden yağ çeşitlerini artıran Abdullah Güven, kekikten lavantaya, nane yağına kadar 35 farklı bitki yağı üretiyor. Özellikle Akseki ve İbradı bölgesinde yetişen lavanta gibi bitkilerin bölgede tarımının yaygınlaştığını belirten Güven, “Toroslar’da yetişen her bitkinin yağını çıkarmak için çalışıyorum. Yeni bitkiler denedikçe ürün yelpazemizi genişletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Akseki’nin kekiği farklı

Akseki’de yetişen kekiklerin özel bir aromaya sahip olduğunu vurgulayan Güven, “Prof. Dr. Oktay Yeğen’in uzun yıllar süren araştırmaları sonucu, Türkiye genelinde alınan kekik örneklerinin en iyisinin Akseki’de yetiştiği tespit edildi. İklimin ve coğrafyanın etkisiyle buradaki bitkiler çok daha güçlü aromalar taşıyor” dedi.

Dekuk Şelalesi'ne ne oldu? Yüzyıllık şelaleyi tahrip eden firmanın faaliyetleri durduruldu Dekuk Şelalesi'ne ne oldu? Yüzyıllık şelaleyi tahrip eden firmanın faaliyetleri durduruldu

Doğal yağların şifası

Her yağın farklı bir faydası olduğunu belirten Güven, “Kekik yağı özellikle üşütme ve virüslere karşı etkili. Lavanta yağı, rahat bir uyku sağlarken, nane yağı bulantıyı gideriyor. Okaliptüs yağı ise nefes açıcı ve sinek kovucu etkisiyle biliniyor. Doğal yağlarımızın talebi çok fazla, insanlar bir kez kullandıktan sonra devamlı bizden alıyorlar” dedi.

Akseki’deki doğal bitkilerin sağladığı şifadan memnun olan mahalle sakinlerinden Mustafa Kurum, “Bu yağlar tamamen doğaldır ve birçok derde deva. Biz bu ürünleri güvenle kullanıyoruz” diye konuştu.

Abdullah Güven, Türkiye’nin dört bir yanına kargo ile ulaştırdığı doğal yağlarla adeta Toroslar’ın şifasını evlere taşıyor. Bitkisel yağlara olan ilgiyi her geçen gün artıran Güven, “İnsanlara faydalı olabildiğimiz için çok mutluyuz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Elif Erbay