Ekonomi

TMO'nun fındık alım fiyatı ne kadar oldu?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına başlandı. Fiyatların açıklanmasının ardından TMO, depolarda hazırlık yaptı.

Loading...

Abone Ol

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına başlandı. 51 randıman gelen ilk fındık 132,60 liradan alındı.

TMO tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına bugün başlandı. Fiyatların açıklanmasının ardından TMO, Gülyalı ilçesindeki depoda hazırlıklarını yaptı. Randevu alarak gelen üreticiler, fındıklarını TMO alım noktasına götürdü. TMO görevlileri nem oranı kurtaran ve şartlara uygun olarak getirilen fındıkları depoya koydu.

TMO, üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 132, levant kaliteyi 130 ve sivri kaliteyi 125 liradan almaya başladı. TMO’nun Ordu’daki deposunda 51 randıman gelen ilk fındık ise 132,60 liradan satıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 19 Ağustos itibarıyla sahil kesimlerinde fındık alımına başlayan TMO’nun, ilerleyen süreçte 12 noktada daha alım yapacağını belirtti. 

“Yüzde 5 olan çürük oranları bu sene için yüzde 7’ye çıkartıldı, geçen senenin orta döneminde ise nem oranı yüzde 6’dan 6,5’e çıkartıldı. Zaten üreticilerimiz fındığına normal bir şekilde baktığı takdirde TMO’ya rahatlıkla getirebilir. 130 TL üzerinden randıman alındığında bir randıman 2 lira 60 kuruşa denk geliyor. Serbest piyasada fiyatlar düşük olduğu için randıman da düşük olacaktır. O nedenle bu süreçte fındığımızı TMO’ya getirebiliriz. Üreticilerimizin bugün itibariyle baktığımızda TMO’ya önemli bir randevu talebi var, fındıklar da gelmeye başladı. Gelen fındıklar 50 randıman ve üzeri olarak görülüyor.  Sahil ilçelerimizde lokal olarak kahverengi kokarca zararlılarına rastlayabiliyoruz. Bugüne kadar serbest piyasaya inen fındıklarda bunları gördük. Bundan dolayı da üreticilerimiz aslında beklemediğimiz farklı fiyatlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Burada 50 liraya kadar inen serbest piyasa fiyatlarını, kokarcadan dolayı duyuyoruz. Bunun ne kadar gerçeği yansıttığını da bilemiyoruz. Üreticilerimizi korumamamız lazım, kokarca zararlısı varsa gerçekten bunun üzerinde durulması lazım. Ancak kokarca zararlısı üzerinden fiyatların aşağıya çekilmesini de düşünmek istemiyoruz.”