ANKARA (AA) - KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN - Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) çalışma yaşamında kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla kabul ettiği "ILO C190 Sözleşmesi"nin, iş yerinde kadın erkek eşitliği üzerine kurulu düzen için fırsat olduğunu belirtti.

TKDF Başkanı Güllü, AA muhabirine, çalışma yaşamında kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi ve kadınların istihdamının sürdürülebilirliği amacıyla hazırlanan, ILO'nun 2019'da kabul ettiği sözleşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Federasyonun, ILO Türkiye Ofisiyle, sözleşmenin Türkiye'de uygulanmasına dönük çalışmalar yürüttüklerini anlatan Güllü, "İş yerinde verimliliğiniz artacaksa, toplumsal gelişim normlarında kadın erkek eşitliği üzerinde kurulu bir düzeni koyabilecekseniz tam da elimizdeki fırsat bu." dedi.

Güllü, 3 yıl önce ILO'nun kabul ettiği ve 22 ülke tarafından imzalan sözleşmenin, cinsiyet temelli şiddet ve tacizin önlenmesinde farkındalık yaratacağını, tabandan tavana önleyici politikalarla kadınlara koruma kalkanı oluşturacağını söyledi.

- "Taşın altına hep birlikte elimizi koyuyoruz"

Sözleşmenin kabul edilmesiyle kadının iş yerinde sendikal güvence altına alınacağını aktaran Güllü, sözleşmeye Türkiye'den destek veren ilk konfederasyonun HAK-İŞ olduğunu, Tez-Koop-İş, Genel-İş ve Öz İplik İş'in ardından 55 belediyenin de protokole imza koyduğunu kaydetti.

Cinsel istismara, eşitlik perspektifinden bakılması gerektiğine işaret eden Güllü, şöyle devam etti:

"Türkiye'de çalışma hayatında şiddetsiz ve tacizsiz bir dönemin başlamasına yönelik işbirliğinde yan yanayız ve taşın altına hep birlikte elimizi koyuyoruz. Baktığımızda, sendikalar ciddi anlamda performans gösterdiğinde burada ortaya çıkan tablodan onur ve gurur duyuyoruz. Çünkü şiddet, taciz ve istismar, siyaset üstü bir konu, birbirlerine bakış açısında ortak noktada buluşma. Ben umutluyum, bu bizim için aydınlık bir geleceğin işareti."

- İş yerinde kurullar oluşturulması maddesi

Güllü, tacize uğramış kadının işe korkuyla geleceğini, veriminin azalacağını ifade ederek, "ILO C190 Sözleşmesi"nin hedefleri arasında kadın istihdamının sürdürülebilir olmasının yer aldığını hatırlattı.

Sözleşmede "iş yerinde kurullar oluşturulması" maddesinin de bulunduğunu dile getiren Güllü, şunları kaydetti:

"Kadın iş yerinde, evinde şiddete uğradı... Bu kurulla beraber, bir avukat hakkı, evini değiştirme, iş yerini başka yere alma, adresini değiştirme hakkı veriyor. Yani 'Ben senin yanındayım, yalnız değilsin' diyor. Ne şirketlerin ne sendikaların cebinden para çıkmıyor ama önleyici tedbir olarak 'Ben burada çalışanımı koruyorum' ifadesini yansıtıyor bu politika belgeleri."

TKDF Başkanı Güllü, Türkiye'nin de sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasında yer almasını istediklerini söyledi.