Son zamanlarda dışa bağımlılıktan kurtulmak için şirket içerisinde tasarladıkları yapay zeka çipleri kullanılmaya başlıyor. En büyük şirketlerden birine sahip olan ByteDance ABD’de yasak tehlikesi altında olan TikTok’un yapay zeka çipi için ABD’li çip tasarımcısı Broadcom ile birlikte çalıştığı iddiası bulunmakta.

Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot geliştirildi Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot geliştirildi

Çip ortaklığı

Tiktok’un sahibi ByteDance ve Broadcom’un yapay zeka çip işbirliği henüz olarak doğrulanmış olmasa da kaynaklar, uygulamaya özel entegre çip (ASIC) olarak bilinen özelleştirilmiş çipin 5 nm sürecine dayanacağını söylüyor. Ortaya konacak tasarımın üretimi ise TSMC tarafından gerçekleştirilecek.

İki dev şirketin bu işbirliği aynı zamanda Çin ve ABD arasındaki ilişkiler için de çok önemli payı bulunmakta. ABD’li firma Çinli şirketler ile 5nm veya daha gelişmiş süreç teknolojilerinde herhangi bir ortaklıkta bulunmamıştı.

Çalışmalar sürüyor

Şirketlerin  tasarım çalışmaları ise halihazırda sürmekte, TSMC’nin üretim bantlarının bu yıl içerisinde kullanılması beklenmiyor. ByteDance ve diğer Çinli şirketlerin yapay zeka çipleri konusunda kaynakları oldukça sınırlı.

Editör: Elif Garip