Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

Kadına yönelik şiddete ilişkin önerge

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, partisinin "Kadına yönelik şiddet" ile ilgili grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin politikalarının "cinsiyet eşitsizliğine dayandığını ve kadınların karşı karşıya kaldığı şiddeti her geçen gün büyüttüğünü" savundu. Bu yılın 10 ayında erkeklerin en az 280 kadını öldürdüğünü aktaran Pekgözegü, "Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayetler dört bir yanda kol gezmektedir. Kadın cinayetleri İstanbul Sözleşmesi'yle önlenebilir, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilemez." dedi. İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Türkiye'de gün geçtikçe artan şiddet vakaları nedeniyle kadınların artık kendilerini güvende hissetmediğini savundu.

İYİ Parti

Kadınların, kendilerini yasaların koruduğunu düşünmediğini aksine kendilerine yapılacak bir eylemin cezasız kalacağını düşündüğünü savunan Sıdalı, "Kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi adına etkin ve kapsamlı politikalar geliştirmek siyasetin asli görevidir." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Türkiye'nin cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında 26'ncı sırada yer aldığını söyledi. Kadınları eşit birey olarak görmeyen ve yaşam haklarına sahip çıkmayan anlayış toplumsal ve siyasal yaşama egemen olduğu müddetçe Türkiye'nin sıralamasının değişmeyeceğini belirten Hancıoğlu, "İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik, uluslararası bağlayıcılığı olan en kapsamlı hukuki metindir. Kadınların, bu sözleşmeden hukuksuzca çekilme kararı veren bir iradeden özgürlük adına, can güvenliği adına en küçük bir beklentisi kalmamıştır." değerlendirmesini yaptı.

"Terör örgütüne sırtını dayayanların gözleri kör, kulakları sağır"

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Gaziantep'te YPG/PKK'lı teröristlerin saldırısında hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirtti. Son günlerde yaşanan terör olaylarını kendini derinden etkilediğini dile getiren Atabek, şu ifadeleri kullandı: "Önergeyi veren, terör örgütüne 'dur' diyemeyen ve hatta bağını kesemeyenlerin, sırtını dayayanların gözleri kör, kulakları sağır, vicdanları felç olmuş ise ne desek nafile, ne desek yetersiz. Keşke, dağa kaldırılan kız çocuklarının çocuklukları, gençlikleri, hayalleri ellerinden alınırken de önerge verseydiniz. O kızlara tacizler, tecavüzler, şiddetin en alası yapılırken neredeydiniz? Öğretmenler Günü'nü kutlaması nasip olmayan Ayşenur'un kanı kurumadan kadın şiddetinden nasıl bahsediyorsunuz? Haydi söylesenize 'PKK çocuk katilidir, PKK kadın katilidir' diye. Nerede? Bugün, size aynada kendinize bakıp Hasan'ı, Ayşenur'u görmeyi tavsiye ediyoruz." HDP'nin önerisi ile birlikte İYİ Parti'nin "Sanayide yüksek teknolojili ürün üretimi" ile CHP'nin "Yaz saati uygulaması"yla ilgili araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri de müzakerelerin ardından kabul edilmedi.

Kanun değişikliği önerisi de kabul edilmedi

Bu arada CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur'un "Özel Tüketim Vergisi Kanununda ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi de kabul edilmedi. Genel Kurulda daha sonra Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi. (AA)