TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Avrupa Parlamentosunun (AP) 2021 Türkiye Raporu'ndaki ön yargılı ve gerçek dışı değerlendirmeleri en güçlü şekilde reddettiklerini bildirdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç "Millet Bahçesi, İstanbul Havalimanı ve İstanbul'un fethinin 569. yıl dönümü", MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir "Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelli iki devletli çözüm ve Orta Doğu'daki gelişmeler" ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker "Erzincan'ın sorunları" ile ilgili gündem dışı konuştu. Daha sonra grup başkanvekilleri, yerlerinden söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, tarıma daha fazla destek verilmesini, asgari ücret ve bayram ikramiyelerinin artırılmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın perde arkasında Batılı birçok ülkenin ve ABD'nin Ukrayna'yı teşvik eden politikalarının yattığını söyledi ve bu ülkeleri eleştirdi. Bülbül, NATO üyesi Yunanistan'ın ülkesini sadece ABD'nin askeri hava üssü haline getirmekle kalmadığını, uluslararası terör örgütlerinin üssü ve karargah bölgesi haline getirdiğini ifade etti. Bülbül, Yunanistan'ın, Türk devletinin, dostluk ve komşuluk ilişkilerini önceleyerek yürüttüğü diplomasiyi ve her şeye rağmen gösterdiği sabırlı tutumu iyi idrak etmesi gerektiğini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, ekonomiye ilişkin eleştiriler yöneltti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sağlık çalışanlarıyla ilgili komisyona görüşülen teklifin, 1 Aralık 2021'de kısmen kabul edilen ve geri çekilen düzenlemenin çok gerisinde olduğunu savundu. Altay, "Bu kabul edilemez, bunu doğru bulmuyoruz, umarız komisyonda gerekli düzenlemeler yapılır. Türkiye'de doktorlarımızı tutamıyoruz, hekimler göçü başladı." dedi.

Kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına ilişkin düzenleme yapılacağını anımsatan Altay, "Kira artışlarında düzenleme yapmak sorunu çözmez. Bu kayıt dışı ilişkileri artırır. Yapılması gereken; temel gıda, benzin, doğal gaz, elektrik fiyatlarını sabitlemektir." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Ankara'da dün yaşanan selde vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını dile getirerek "Belediyecilik güven işidir. Hadi mazgalları temizleyemediniz, gerekli tedbirleri alamadınız, hiç olmazsa yağmur bitince çıkıp vatandaşa 'Geçmiş olsun.' deyin de Ankara'nın belediye başkanı var mı yok mu bilelim." değerlendirmesinde bulundu.

AP'nin Türkiye Raporu'nun, tek taraflı, objektif olmaktan uzak bir rapor olduğuna işaret eden Turan, "AB üyeliği bizim stratejik hedefimiz ama ülkemize yönelik haksız tutumlara, ithamlara sessiz kalamayız. AP Türkiye Raporu'ndaki ön yargılı ve gerçek dışı değerlendirmeleri en güçlü şekilde reddediyoruz." diye konuştu.