2023 Aralık ayının Türkiye'de son 53 yılın en sıcak aralık ayı olarak kayıtlara geçmesi, bu durumu daha da belirgin hale getiriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde Aralık 2023'te ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu durum özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha belirgin olarak görüldü. İç Anadolu Bölgesi'nde ise aralık ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 1,4 dereceyken geçen yılın aralık ayında bu rakam 5,5 dereceye yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonundaki tek uygulama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonundaki tek uygulama

TEMA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, erken çiçek açmanın bitkilerin genetik kodlarına bağlı olarak sıcak hava koşullarında ortaya çıktığını ancak bu durumun beklenen verimi ve kaliteyi etkileyebileceğini belirtiyor. Akça, özellikle ağaçların su ihtiyacının düşmesi durumunda verim kaybının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.

Doğa Koruma Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise ise iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine vurgu yapıyor. Sulak alan kayıpları ve habitat yok olmalarının canlı türlerinin ekolojik uyumlarını bozduğunu, erken çiçek açmanın ise büyüme dönemini etkileyerek kuşlarda erken kuluçka gibi sorunlara neden olduğunu ifade ediyor.

İklim değişikliği, sadece tarımı değil, aynı zamanda bitkilere uyum sağlamış diğer canlı türlerini de olumsuz etkiliyor. Özellikle göç eden türlerin yiyecek bulma zorlukları ve meyve ile beslenen türlerin uygun ortam eksikliği nedeniyle köylere inmeye başlaması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlar, bu durumun sadece tarım verimliliği ve kalitesi açısından değil, aynı zamanda ekosistemlerin dengesini ve biyoçeşitliliği etkileyerek geri dönüşü olmayan zararlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. İklim değişikliği ile mücadele edebilmek için su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, doğal bitki türlerinin korunması ve iklim dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.