Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Suriyeli mevkidaşıyla görüştüğünü söylemesinin ardından ortaya çıkan tartışmalar üzerine Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Suriye'de yıllardır süren iç savaş için hem Cenevre hem Astana'da müzakere süreçleri yürütülüyor. Bu süreçler kapsamında Anayasa Komitesi ve Müzakere Heyetleri oluşturuldu. Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşıyla görüştüğünü söylemiş, bu temas ve bakanın sözleri tartışma yaratmıştı.

''Rejimin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlemiyor''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Suriye'de yavaş ilerleyen çözüm girişimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bilgiç, "Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin halihazırda çözüme bulunması için en fazla çaba sarf eden ülke olduğunu belirten Büyükelçi, Ankara'nın çözüme yönelik çabalara en güçlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini söyledi. Bilgiç açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

''Mültecilerin güvenli geri dönüşleri için çabalıyoruz''

''Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.'' ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/TC_Disisleri/status/1558011463666655234