Ordu’nun fındıktan sonraki ikinci simge ürünü ‘Ordu Tostu’. Geçmişi 1958 yılına kadar inen meşhur ‘Ordu Tostu’nun lezzet sırları açığa çıktı. Ordu Tostu nasıl yapılır? Ordu Tostu ekmeği nasıl pişirilir? Ordu Tostu’nu ilk kim yaptı, kim buldu? Hepsi haberimizde.

Türkiye geneli hava durumu tahminleri (16 Ekim 2024) Türkiye geneli hava durumu tahminleri (16 Ekim 2024)

Fındık kabuğu ateşinde pişen tost ekmeği!

Hemen belirtelim, Ordu Tostu aslında o eşsiz lezzetini ekmeğinden alıyor. Çünkü sadece bu tost için özel üretilen ekmeğin yapım süreci tam 5 saat sürüyor. Ordu Tostu ekmeği sadece taş fırında fındık kabuğu ve odun ateşinde pişiriliyor. Sadece fırındaki pişme süresi 2 saat. 
Bugün artık sadece Ordu’da değil, yurdun her yanında bilinen Ordu Tostu için 1 Haziran 2021’de coğrafi işaret belgesi alındı. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Tostu için ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ statüsü kazanmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmuştu. Gerçi Ordu dışından da sırf bu tostu yemek için gelenler az değil ama patent alınması Ordu Tostu’nun ulusal düzeyde tanınma sürecini daha da hızlandırdı.
Ordu Tostu’nun öyküsü 1958 yılına kadar gidiyor. Ordulu iki kardeş, Kemal ve Zeki Yamaner ilk Ordu Tostu’nu bu şehirde yapmaya başladı. Yapılış tarzı ve kullanılan malzemeler bu tostu şehirde vazgeçilmez bir damak tadı haline getirdi. 

1,5 kiloluk tost!

Tost ekmeğinin arasına, her iki yanına da tereyağı sürülüp, ardından tost makinasında kızarıncaya kadar tutuluyor. Tostun içerisinde kullanılan ezme sucuk ve kaşar peyniri kadar ekmeği de önemli. Hamurunda maya, su ve tuz bulunan, katkı maddesi olmadan 5 saatte hazırlanan ekmek, odun ve fındık kabuğuyla yakılan fırında yaklaşık 2 saatte pişiriliyor. Hamuru 2 kilo 250 gram olarak yapımına başlanan ekmek, pişirildikten ve kenarları alındıktan sonra 1,5 kilogram olarak satışa sunuluyor.

“Diğer ekmeklere göre çok farklı”

Yaklaşık 20 yıldır Ordu Tostu ekmeği üretimi yapan fırın işletmecisi Zafer Koç, ekmeği ülke içinde ve yurt dışında tanıtmayı amaçladıklarını belirtiyor. Ekmeğin yapımını anlatan Koç; “Bu ekmeğin farkı, odun ve fındık kabuğu ateşi ile pişirilmesinden geliyor. İçerisine un, su, tuz ve maya haricinde başka bir madde girmiyor. Fermantasyonu, ustalığı, işlenmesi, bekleme süresi ve lezzeti diğer ekmeklere göre daha farklı. Bu ekmeğin hamur halinden fırında çıkmasına kadar geçen süre 5 saat. Ağır gramajlı bir ekmek olduğu için bekleme süresi ve dinlendirme süresi farklı. Fırında da yaklaşık 2 saatte piştiği için içerisinde nem ve su da kalmıyor, böylece sağlıklı oluyor. Yapımı ve ustalığı zor, biraz meşakkatli bir iş” dedi.

“Yurt dışından da talep görüyor”

Ekmeği kargo ile farklı illere gönderdiklerini ancak kente gelen turist ve gurbetçilerin de satın aldığını aktaran Koç; “İyi bir tost ekmeğinin iç kısmı sıkı ve gözeneksiz olmalı ki içerisine konulan malzemeler dışarıya akmamalı. Bunun yanı sıra iyi pişirilmiş olmalı” ifadelerine yer verdi.

“Tostun özelliği ekmek ve ezme sucuk”

Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenen Ordu tostunu 50 yılı aşkın süredir yapan Engin Atabeyoğlu ise; “Ordu Tostu ilimize özel Coğrafi İşaret Belgeli, benim tostum ise tescilli. Bu tostun ekmeği özel, Türkiye’de bir tek Ordu’da çıkartılıyor. Sucuğu ezme olarak kullanılıyor, kaşar peyniri Sivas’tan taze olarak geliyor” diye konuştu.

Editör: Elif Erbay