İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı!

Taliban ilk yasasını yayınladı 

Taliban, Afganistan'da onaylanan "Ahlaksızlığı önleme ve Fazilet" Bakanlığı Kanunu ile ilgili BM'nin eleştirilerini ve endişelerini reddetti.
Ülkedeki BM misyonu UNAMA'nın başkanı Roza Otunbayeva, pazar günü yaptığı açıklamada, yasaların Afganistan'ın geleceği için "üzücü bir vizyon" sunduğunu söyledi.

BM: Kısıtlamaları daha da derinleştirdi 

Yasaların, kadın ve kız çocuklarının hakları üzerindeki "zaten tahammül edilemez kısıtlamaları" daha da derinleştirdiğini, kamusal alanda "bir kadın sesinin duyulmasının bile" ahlaki bir ihlal olarak görüldüğünü söyledi.
Afganistan'daki Taliban liderleri, Çarşamba günü ülkenin ahlaksızlığı önleyip erdemi teşvik etmeyi amaçlayan ilk yasalarını yayınladı. 
Adalet Bakanlığı, Taliban liderinin onaylamasının ardından yasanın yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Dört bölüm ve otuz beş maddeden oluşan yasada, kadınların başörtüsü, erkeklerin örtünmesi, medya düzenlemeleri ve yasanın uygulanması konusunda halkla iletişim gibi konular yer aldı. 
Yasada, kadının ev dışında yüzünü, vücudunu ve sesini gizlemesi zorunluluğu eleştirildi. 
Otunbayeva, "Onlarca yıl süren savaştan sonra ve korkunç bir insani krizin ortasında, Afgan halkı, namaza geç kaldıklarında, aile üyesi olmayan karşı cinsten birine baktıklarında veya sevdiklerinin fotoğrafına sahip olduklarında tehdit edilmekten veya hapse atılmaktan çok daha iyisini hak ediyor" dedi.

Mücahit: Kibirliliğin ifadesi

UNAMA'nın bildirisine yanıt veren Taliban hükümeti baş sözcüsü Zabihullah Mücahit, "İslam Şeriat hukukuna aşina olmayanların eleştirilerini dile getirirken  "küstahça" hareket etmemeleri" konusunda uyardı.
Mücahit, "Bu yasaların tam olarak anlaşılmasını ve İslami değerlerin saygılı bir şekilde kabul edilmesini talep ediyoruz. Bu yasaları bu anlayış olmadan reddetmek, bizim görüşümüze göre, kibirliliğin bir ifadesidir" dedi.
Fazilet ve Ahlak Bakan Vekili Muhammed Halid Hanefi de, "Afganistan İslam Emirliği hicabı zorunlu kılıyor ve uyguluyor. Bu aynı zamanda Afganistan kültürünün de bir parçası. Hepimiz, şükürler olsun ki, Müslümanız; Müslümanların yüzde 99'u İslami bir sistemin uygulanmasını istiyor." dedi.
BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü Stéphane Dujarric, cuma günü yasanın yürürlüğe girmesine tepki göstererek, Afganistan için daha iyi bir gelecek ve kalkınma öngörmenin zor olacağını söylemişti. 
Dujarric, "Kınama dışında, böyle kararlarda herhangi bir ülkenin ileriye gitmesini, gelişmesini, durumunu iyileştirmesini hayal etmek zor." demişti. 

Editör: Burçin Çelikkol