Yaşam

"Tahtalıköyü boyladı" deyimindeki "Tahtalıköy" bulundu!

Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyü, Orta Asya’dan günümüze ulaşan kadim bir mezar geleneğine ev sahipliği yapıyor. Türklerin Orta Asya'dan getirdikleri tahta mezar kültürü, bu köyde hala varlığını sürdürüyor. Bu gelenek, Türkçede ölen birine "Tahtalıköyü boyladı" denmesinin kökenini oluşturuyor.

Abone Ol

Köyde yer alan 5 mezar, Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşan kültürel bir miras olarak dikkat çekiyor. Tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, bu mezarların Göktürkler dönemine dayandığını ve ruhların tahtadan yapılarak korunacağına inanıldığını belirtiyor. Gazioğlu, “Türkçemizde ‘ev bark’ terimi mezar anıtı anlamında da kullanılır. Türkler, kötü ruhların tahtadan uzak durduğuna inanmış ve mezarları ev şeklinde yapmışlardır” dedi.

Kadim gelenek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Büyükyurt köyünde zamanla sayıları azalan tahta mezarlar, beton mezarların yaygınlaşması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gazioğlu, köydeki tahta mezar sayısının 19’dan 5’e düştüğünü ifade ederek, "Yetkililerden bu kültürel mirasa sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Köy sakinleri de bu geleneğin canlandırılmasını talep ediyor. Beton mezarların yaygınlaştığını belirten köylüler, "Eskiden ustalar, mezarları tahtadan yaparak bu geleneği yaşatırdı. Ancak günümüzde bu gelenek yerini beton yapılara bırakıyor" diyerek endişelerini dile getirdi.

Büyükyurt köyü, Orta Asya'nın kadim kültürünü yansıtan tahta mezarlarıyla tarihe tanıklık etmeye devam ederken, köylüler ve tarihçiler bu mirasın korunması gerektiğine vurgu yapıyor.