Haber Merkezi

Son yıllarda Ortadoğu, hatta dünya politikasının önemli aktörlerinden biri haline gelen HAMAS Lideri İsmail Haniye, İran’da öldürüldü. Peki kimdi İsmail Haniye?

Suikastin İsrail tarafından yapıldığı düşünülüyor ancak henüz bu yönde bir kesinlik yok. Bu suikastin, zaten barut fıçısı durumundaki Ortadoğu’da geniş çaplı bir savaşı tetikleyeceğinden endişe ediliyor. 

Haniye’yi bu kadar önemli bir figür yapan nedir? Ölümü neden bu denli vahim sonuçlar doğurabilir? Cevabın ipuçlarına bakalım.

İsmail Haniye, HAMAS’ın Siyasi Büro Şefliğini yani liderliğini 2017 yılından beri yapıyordu, evli ve 13 çocuk babasıydı, çocuklarından üçü İsrail tarafından geçtiğimiz Nisan ayında öldürülmüştü. Haniye, yaşadıkları Aşkelon şehrinden, 1948 yılındaki Arap-İsrail savaşında kaçıp el Şati mülteci kampında yaşayan Filistinli Müslüman bir ailenin çocuğu olarak 29 Ocak 1962’de Gazze’de doğdu. 1010’a kadar Haniye ve ailesi bu mülteci kampında yaşadı, ardından Gazze’nin sahil mahallesi Rimal’a taşındı. 

Şeyh Ahmed Yasin’in asistanıydı

Üniversiteyi, 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun olarak bitirdi. Filistin’in efsanevi lideri Yasef Arafat’ın yönettiği 1989'daki Birinci İntifada sırasında, HAMAS üyesi olduğu gerekçesiyle İsrail tarafından tutuklandı. 1992'ye kadar İsrail hapishanelerinde tutuldu, o yıl serbest bırakılıp, 415 kişiden oluşan İslami Cihad ve HAMAS üyeleriyle birlikte Güney Lübnan’a sürüldü. 1993 yılında Gazze’ye geldi. 

HAMAS Lideri Şeyh Ahmed Yasin onu yanına aldı; 199’dan 2004’e kadar Yasin’in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 

Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var?  Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var? Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi

Filistin başbakanlığı yaptı

HAMAS’ın o dönemki lideri Halid Meşal’in Şam’da sürgünde bulunduğu sırada, 25 Ocak 2006'da yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde, seçilen listenin en başında yer aldı. 16 Şubat 2006'da Haniye, HAMAS’ın başbakan adayı olarak duyuruldu. İsrail ve ABD bu karara tepki göstermesine rağmen, Filistin Lideri Mahmud Abbas 19 Şubat’ta Haniye’yi başbakanlığa atadı. 

HAMAS ve El Fetih gerilimi ve çatışmaları sırasında Ekim 2006'da Gazze'de konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de evine İsrail tarafından füze saldırısı düzenlendi, ondan da kurtuldu. 

Gazze şeridinde HAMAS ve El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Haziran 2007’de görevinden alındı.

Üç oğlu ve dört torunu İsrail tarafından öldürüldü

En son Gazze Savaşı sırasında, 10 Nisan 2024’te Ramazan Bayramı kutlamalarında bulunmak için ailesinden çok sayıda kişiyle birlikte eş-Şati mülteci kampına gitmekte olan Haniye’nin aracı İsrail tarafından bombalanmış, saldırıda Haniye’nin üç oğlu ve dört torunu ölmüştü. Haniye çocuklarının ve torunlarının arkasından; “Çocuklarım ve torunlarım Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiler, Gazze’yi terk etmediler” demişti. 

Haniye, 2020’de İsrail tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesine katılmak için de Tahran’a gitmişti. Bu sabah bombalanarak öldürüldüğü konut, İran Devrim Muhafızları’nın askeri alanı içerisindeydi. 

Haniye, İsrail’in Filistin’deki baş hedefe/düşmanı HAMAS’ın lideri olarak Yahudi devletinin sürekli hedefindeydi.

Editör: Ömer Göyce