Suudiler, Bülent Ecevit’in büyük dedesi Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa’dan miras kalan 2 milyar dolarlık araziyi istimlak etti ve bedelini ödemedi. Osmanlı döneminde Suudi Arabistan’da görev yapmış olan Hacı Emin Paşa, Bülent Ecevit’in anne tarafından büyük dedesiydi ve Mekke’de önemli bir külliye kurmuştu.

İstanbullular bu yollara dikkat: Hafta sonu bu yollar kapalı! İstanbullular bu yollara dikkat: Hafta sonu bu yollar kapalı!

Ecevit’in Mirası Devlete Bağışlandı mı?

Bülent Ecevit, 1992 yılında açtığı davayı 2005 yılında kazandı. Ancak, Ecevit, mirasını Türk hacılarının hizmetine sunmak için devlete bağışlama isteğini dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer aracılığıyla iletse de bu yönde bir adım atılmadı. Bu sırada Suudi Arabistan yönetimi, Mescid-i Nebevi bölgesindeki 110 dönümlük araziyi istimlak etti ancak ödeme yapmadı.

Mirasın Akıbeti Ne Oldu?

Konu, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç tarafından TBMM gündemine taşındı. Genç, “Ecevit’in devlete bağışladığı arazi ve külliyenin akıbeti nedir?” sorusunu yöneltti. Bugüne kadar Suudi Arabistan, istimlak edilen arazilerin bedelini ödememiş, ayrıca mirasın devlete intikali konusunda somut bir gelişme sağlanmamıştır.

Sevda Tepesi Bağlantısı Nedir?

Avukat Lale Beşe, Suudi Arabistan’ın ödemeyi yapmamasının nedeninin, Suudi Arabistan Kralı’nın İstanbul’dan satın aldığı Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesi olduğunu belirtmiştir.

Editör: Haber Merkezi