Dünya

Suudi Arabistan’daki Carrefour’a “kötü” çalışan raporu

Uluslararası Af Örgütü, Fransız süpermarket devi Carrefour'un Suudi Arabistan’daki şubesini göçmen işçileri sömürmekle suçlayan bir rapor yayınladı.

Abone Ol

Fransız süpermarket zinciri Carrefour, Uluslararası Af Örgütü'nün çalışanların çalışma koşullarıyla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından Suudi Arabistan'daki franchise ortağı Majid Al Futtaim'de çalışanların maruz kaldığı kötü muamelenin gözden geçirileceğini açıkladı.

Göçmen işçiler Carrefour/MAF’ı şikâyet etti

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'daki Carrefour/Majid Al Futtaim mağazalarında göçmen personellerin düşük ücret ve aşırı çalıştırıldığıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Raporun, Nepal, Hindistan ve Pakistan'dan 17 eski çalışanla yapılan görüşmelere ve sağlanan bilgilere dayandığı bildirildi.

2021-2024 yılları arasında Riyad, Dammam ve Cidde'deki Carrefour /Majid Al Futtaim (MAF) şubelerinde çalışan kişilerin neredeyse tamamı iş bulma şirketleri aracılığıyla bulunduğu ve sözleşmeli olarak çalıştırıldı belirtildi.

Carrefour’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Amnesty'nin uyarısının ardından, ortağımız MAF'tan Suudi Arabistan'daki çalışanları ve taşeronların iddiaları hakkında bilgi istedik" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Franchise (imtiyaz) ortağımızın doğrudan ve dolaylı operasyonlarında insan haklarına aykırı durumları önlemek için, geniş bir soruşturma başlatıldığını ve bu amaçla bağımsız bir uzman atandığı" bildirildi.

İşçiler, Uluslararası Af Örgütü'ne haftada 60 saat çalışmaya zorlandıklarını, zaman zaman fazla mesailerinin ücretinin ödenmediğini ve haftada en fazla 48 saat çalışma saati sınırlayan Suudi iş kanununa aykırı olarak tatil günleri verilmediğini söyledi.

Basına açıklama yapan Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı sözcüsü, "Herhangi bir biçimde emek istismarı veya sömürüsü kabul edilemez ve bu iddialar ilgili makamlarca kapsamlı bir şekilde araştırılıyor." dedi.

Suudi Arabistan'daki çalışma koşulları konusunda Amnesty ile bu yılın başında görüşen Carrefour, cuma günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ön soruşturmalarda, Uluslararası Af Örgütü'nün uyarısında işaret edilen unsurların olmadığını ancak barınma, eğitim ve mesai ücretleri gibi başka sorunların ortaya çıktığını” belirtti.

MAF

30 ülkede 500'e yakın Carrefour mağazasını işleten Dubai merkezli MAF’ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından ikinci büyük pazarı Suudi Arabistan’da.

Şirket geçen yıl 9,4 milyar dolarlık gelirle yaklaşık 735 milyon dolarlık net kar elde etti.

Reuters daha önce Suudi Arabistan'daki diğer şirketlerde çalışan göçmen işçilerin çöldeki kamplarda sağlıksız koşullarda, aylarca maaşları ödenmeden yaşadığını bildirmişti.

Yüzlerce Hintli işçi, 2020 yılında koronavirüs salgını döneminde paraları ödenmeden işten çıkarıldıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan'daki bir inşaat şirketine dava açmıştı.