Sürücülere "Yeşil Pasaport" Verilmeli!

Abone Ol

Türkiye uluslararası nakliye sektörü; bulunduğu coğrafyanın en büyük TIR filosuna sahip. Bu büyük filonun karşılaştığı en önemli sorunların başında Schengen vizesi gelmektedir. Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı ihracatın çok önemli bir kısmını taşıyan sektör, yıllardır Schengen vizesi sorunu ile karşı karşıyadır.

Uluslararası nakliye sektörünün yeni sürücü için yaptığı vize başvurularında konsolosluklar genel kriterlerin yanında sürücülerin iş deneyimlerini de değerlendirmektedir. Konsolosluklar yaptıkları değerlendirme sonrasında bazı sürücülere 3 ya da 6 aylık gibi kısa süreli vize ve oturum izni verirken, bazı sürücülere ise direkt ret vermektedir.

Konsolosluklar, sürücülere kısa süreli verdiği vizenin bitimi sonrası yapılan ikinci vize başvurusunda; daha önceki vizede verdiği oturum süresinin aşılıp aşılmadığına bakmaktadır. Eğer vize süresi aşılmışsa ikinci vize başvurusuna direkt ret vermektedir. Ret yiyen bir sürücü maalesef en az üç ay vize için başvuru yapamamaktadır.

Dolayısıyla aylarca uğraşılıp, alınan kısa süreli vize, tam anlamıyla kullanılamadığı gibi, sürücülerin tek geçim kaynağı olan mesleğini de yapmaları engellenmektedir. Sürücüler, mesleklerini vize süresince değil de; oturum süresince yapabildikleri için geçim sıkıntısı yaşamaktadır.

Vize alamayan sürücü geçimini nasıl sağlayacak?

Firmalar giderlerini nasıl karşılayacak?

Sürücü vize alamayınca araçlar yük taşıyamamaktadır, firmalar sefer sayısını artıramamaktadır. Araçlar yük taşıyamayınca da zaten aman aman bir para kazanamayan uluslararası nakliye sektörü firmaları hem zaman hem de mali açıdan inanılmaz boyutta kayıplar yaşamaktadır.

Yani; yük hazır, araç hazır ancak sürücünün vizesi yok! Sektörde, zincirin en önemli halkalarından birini sürücü oluşturmaktadır.

Bu günlerde Balkan ülkelerine çalışan nakliyeciler yeni bir sorun yaşamaktadır. Schengen vizesi ile Bulgaristan'ı transit geçen sürücülerimiz; Schengen vizesi aldığı ülkeye uğramadan gelirse Bulgaristan bu duruma ceza yazmaktadır. Buradaki bir diğer tehlike de sürücüye tekrar transit geçiş izni verilmemesi durumudur.

Peki çözüm nedir? Çözüm var mı?

Evet çözüm var.

Uluslararası taşımacılık yapan firmalarda çalışan sürücülerimiz, ülkemizin ihracatının Avrupa'ya taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. İthal yüklerin Türkiye’ye ulaşmasını da sağlamaktadır. Sürücülerimiz, Avrupa’ya gezmeye gitmemektedir. Yani sürücülerimiz döviz kazandırıcı bir faaliyetin tam içinde yer almaktadır. Dolayısı ile bu arkadaşlarımıza gemicilere olduğu gibi vize uygulanmayan (Yeşil pasaport benzeri) özel bir çalışma pasaportu verilmesi gerekiyor.

Diyebilirsiniz ki; halihazırda Avrupa'ya gitmeye çalışan insanlara yeni bir yol açmış olursunuz.

Bence onun da çözümü bulunur, gerekli kriterler konur, sektörde çalıştığı süre vb. gibi konular dikkate alınır.  Sürücülere verilecek Yeşil Pasaport inanılmaz bir çözüm olur. Hem konsolosluklardaki iş yükünün hafiflemesine sebep olur, hem de zaman ve maliyet kaybının önüne geçilir.