Erdoğan'ın saygınlığı zirvedeydi Erdoğan'ın saygınlığı zirvedeydi

Suriye’de yayın yapan El-Vatan Gazetesi, Suriye ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla gerçekleşecek müzakerelerin ilkinin Bağdat’ta yapılacağını yazdı.

Şam'daki bir hükümet kaynağına dayandırılan habere göre tarafların müzakerelere başlayacakları tarih henüz belli değil.

Haberde, yaklaşmakta olan Suriye-Türkiye toplantısı, "sınır bölgelerindeki duruma ilişkin siyasi anlayış ve anlaşmalara yol açması beklenen uzun bir müzakere sürecinin başlangıcı" olacağı belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in "Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu" söylediğini aktaran bir gazetecinin, "Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?" sorusu üzerine şunları kaydetmişti:

"Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye'nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Nasıl ki biz Suriye'yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok." 

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin ilk temasın gerçekleşmesi için etkili olduğunu belirtti.

Haberde ayrıca, Türkiye’nin, Moskova ve Bağdat'tan, "iki ülke arasındaki ilişkileri önceki durumlarına geri getirmesi gereken tüm ayrıntıları tartışmak için herhangi bir üçüncü tarafın varlığı olmadan ve medyadan uzakta Suriye tarafıyla ikili bir diyalog masasında hazır bulunmalarını" istediğine işaret edildi. 

İki ülkenin Savunma Bakanları ve Dışişleri Bakanları, 2022 yılında bir araya gelmiş ancak görüşmeler kesintiye uğramıştı. 

Gazete, Ankara ile Şam arasında ortaya çıkan yakınlaşmanın, başta BAE ve Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerinin desteğini aldığı, Rusya, Çin ve İran'ın da tarafları ikili ilişkiler kurmak için diyaloğa girmeye teşvik ettiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Türkiye ile Suriye ilişkileri, 12 yıllık kesintinin ardından 2022 yılı itibariyle normalleşme sürecine başladı. İlk olarak, 29 Aralık 2022’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile iki ülkenin istihbarat başkanları Moskova'da bir araya geldi.

Ardından istihbarat düzeyinde devam eden görüşmeler, 26 Haziran’da Esed’in basına yaptığı, “Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye açık olduğu”  açıklamasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye ile ilişkilerin yeniden kurulmaması için herhangi bir sebep olmadığını belirterek karşılık verdi. 

Editör: Burçin Çelikkol