Son yıllarda sürdürülebilir yaşam ile ilgili çok fazla haber veya yazı ile karşılaşabilirsiniz. Esasen burada anlatılmak isteyen sürdürülebilir bir dünyanın hayalidir. Küresel ısınma ve iklim krizi kapımızda iken, her kafadan bir ses duyulmaya devam ediyor. Peki, aslında sürdürülebilir yaşam nedir? Şöyle net bir açıklama yaparsak yaşarken neden olduğumuz tahribatı da göz önüne alarak, bunun için daha dikkatli olmaya çalışmaktır. Doğal kaynakları, ihtiyacımız ölçüsünde ve gelecek nesilleri de düşünerek kullanmalıyız. Artık sürdürülebilir yaşam için, sivil toplum kuruluşları, vakıflar dernekler tek bir ses olarak çalışmaya devam ediyorlar. O zaman bize neler düşüyor, ya da biz neler yapabiliriz, bir bakalım:
Sürdürülebilir Yaşam İçin Öneriler
- Suyumuz asla boşa akmasın. Tek bir damlayı bile ziyan etmemek, boynumuzun borcu olmalıdır. Elde yapılan tüm yıkama işlemlerinden kaçınmak yerinde bir karar olacaktır. O halde, ihtiyaç dışında su kullanımını durduralım. Hatta bir aylık bu çabamızın sonunda su faturamızı da bir gözden geçirelim.
- Yemekler çöpe değil mideye! Lütfen, tüketebileceğimiz kadar gıda hazırlayalım. Mutlaka haftalık bir yemek listemiz olsun ki alışverişimiz de planlı olsun. İhtiyaç dışındaki şeyler alınmasın. Göreceksiniz, bu tasarruf hem bütçenize hem de size iyi gelecek.
Tasarruf Olmadan Sürdürülebilir Yaşam Olmaz
- Fişleri prizlerde tutmayın. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Prizlerdeki aletlere ait fişler, işi bittiğinde mutlaka çekilmelidir. Çünkü aktif olarak kullanılmasalar da bu cihazalar hala elektrik harcamaya devam ediyor. Özellikle ketıllar ya da prizde unutulan şarj aletleri oldukça tehlikelidir.
- Kâğıt faturaya son, artık dijitale geçin. Buradan hem hesaplarınızı kontrol edin hem de sürdürülebilir yaşama bir adım daha yaklaşmış olun.
Yeni bir Hayata Bakış açısı
- Plastik olan birçok eşyayı evden gönderebilirsiniz. Artık plastiğin doğadaki kaybolma süresini bilmeyen yoktur. O yüzden lütfen, ne olursa olsun plastikleri yavaş yavaş hayatımızdan çıkaralım. Hatta biraz araştırma yaparsanız, insanoğlunun, yılda ne kadar plastik yemek zorunda kaldığını görebilirsiniz.
- Piller doğaya atıldığında, oldukça tehlikeli kimyasallar yayarlar. Bu yüzden şarj edilebilir piller sizi de doğamızı da bu tehlikeden korur.
Geri dönüştürülebilir bir dünya oluşturmak, sizin, bizim hepimizin elinde. Bu dünyaya bu kötülüğü yapmayalım.