İstanbul ve çevresini etkisi altına alan sağanak yağış dalgasının barajlara etkisi merak ediliyor. Özellikle şiddetli ve metre kareye yoğunluklu düşen yağmur, baraj bölgesi için ne kadar etkili? İşte bu sorunun cevabını Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız Samimi Haber’e değerlendirdi. Yıldız, ‘Yağmurlar, baraj bölgesine değil yerleşim yerlerine düşüyor. Uzun süreli olup nehir yataklarını beslemediği için barajlar konusunda bize istenilen şekilde yardımcı olmuyor.’ Dedi.

“Mevsimsel sapmalar var”

Dursun Yıldız iklim değişikliğinden Türkiye'nin etkilendiği boyutu şu sözlerle ifade etti:

Geçmiş dönemlere göre çok farklı bir kış ayları bekliyoruz. Mevsimsel kaymalar bilim insanları tarafından tespit edildi. Mevsimsel kaymalar artık iyiden iyiye kendini gösteriyor. Sonbahar yağmurlarını, kışın görüyoruz. Kış yağışlarını da artık ilkbaharda görüyoruz.

“Önümüzdeki dönem, tüm bilimsel verileri boşa çıkaracak yeni bir dönem”

Dünya'daki mevsim hareketleri ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyla ülkemizin farklı bir döneme girdiğini ifade eden Yıldız, "Türkiye kısa süreli, bir anda ve şiddetli yağış dönemine giriyor. Özellikle kentlerde hızla akışa geçebilecek yağışlardan bahsediyoruz. Maddi tehlikeler, can tehlikelerine dönüştü. Kentlerdeki çarpık yerleşim önümüzdeki dönemde yağışların ölüm riski taşıması ihtimalini artırıyor." dedi.

İstanbul’da barajlar olağan seviyede

Yaz aylarıyla birlikte su kayıplarının olağan düzeyde olduğu görülüyor. İSKİ’nin verilerine göre, son 6 ayda yüzde 12’lik bir su tüketimi yaşandı. Şubat ayında yüzde 83 düzeylerinde olan barajların doluluk oranı bu ay itibariyla yüzde 71 seviyelerine geriledi.