İsrail, günlerdir Lübnan'ı tehdit ettiği saldırıyı gerçekleştirdi

İsrail'in işgali altındaki Golan'da Dürzilerin yaşadığı Mecdel Şems'teki saldırıdan sonra bölgede gerilim tırmanıyor.  

İsrail, günlerdir bir yandan Lübnan'ın güneyinde bazı hedefleri bombaladı, bir yandan da misilleme tehditleri sürdürdü. Beklenen saldırıyı salı günü akşam saatlerinde Beyrut'un güney banliyösüne düzenledi. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saat 22.45'te ilk bilgileri aktardığı açıklamasında, biri kadın 3 kişinin öldüğünü, 5’i ağır 68 kişinin yaralandığını bildirdi. Açıklamada ayrıca kritik durumdaki 5 yaralının dışındaki yaralanmaların orta ve hafif derecede olduğu belirtildi.

Sağlık kaynakları, ilerleyen saatlerde ölü ve yaralı sayısına ilişkin açıklamaları güncelledi. Gece yarısı yapılan açıklamada, "1'i kadın 2'si çocuk 3 kişinin şehit olduğu, yaralı sayısının ise 70'i geçtiği" bildirildi.  

Dahiye saldırısında Hizbullah'ın 2 numaralı ismi hedef alındı 

El-Mayadeen muhabiri, bölgede saldırının düzenlendiği bina ve çevresinde arama kurtarma çalışmalarının yapıldığını ve yaralıların çevredeki hastanelere kaldırıldığını aktardı.

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda, Hizbullah'ın 2 numaralı ismi Hacı Muhsin olarak bilinen Fuad Şükr'ün hedef alındığı bildirildi.
Saldırıyı üstlenen İsrail ordusu, Mecd el-Şems'te İsrailli sivillerin öldürülmesinden sorumlu tutukları komutanın SİHA ile hedef alındığını açıkladı.
Hacı Muhsin'in bulunduğu binayı alan hedef alan SİHA saldırısında 3 füze fırlatıldığı belirtildi.

Hizbullah ise Hacı Muhsin olarak bilinen Fuad Şükr'ün hayatta olduğunu İsrail saldırısının başarısız olduğunu açıkladı. 

Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var?  Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var? Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi

Lübnanlı kaynaklar, Hizbullah’ın karşı istihbarat alması sayesinde Fuad Şükr’ün saldırıdan önce binayı terk ettiğini bildirdi. 

Sky News Arabiya ve Suudi Arabistan’ın El Arabiya televizyonları, Hizbullah’ın üst düzey yetkilisi Fuad Şükr’ün İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu. El Arabiya, Hizbullah komutanının cenazesinin Beyrut’tan Er-Resul’ul Azam Hastanesine götürüldüğünü, hastanenin güvenlik kordonuna alındığını aktardı.

Basında Hizbullah komutanının öldüğü iddialarının yer alması üzerine Telegram kanalından, Fuad Şükr’ün saldırı sonrası hastaneye kaldırıldığı görüntüsü olduğu belirtilen bir fotoğraf paylaşıldı.

ABD Hazine Bakanlığı, 2017 yılında Fuad Şükrü'nün yakalanması için 5 milyon dolar ödül koymuştu. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın "kıdemli danışmanı" olarak tanımlanan Şükr'ün, 1983'te 241 ABD askeri ile 58 Fransız askerinin ölümüne neden olan ABD Deniz Kuvvetleri karargahına yönelik saldırıda "merkezi bir rol" oynadığı ileri sürülmüştü.  

Lübnan'dan ve dünyadan saldırıya tepkiler 

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "İsrail ölüm makinesi, Lübnan'ın güney bölgeleri ve Beka'dan sonra başkent Beyrut'u da hedef aldı" ifadeleriyle saldırıyı kınayarak, Bakanlar Kurulu'nu yarın toplantıya çağırdı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, yarın BM Güvenlik Konseyi'ne "İsrail" aleyhinde şikayette bulunacaklarını açıkladı.

Saldırının ardından, Lübnan Emel Hareketi Siyasi Konseyi Üyesi Talal Hatum, “Hedeflenen binada siviller yaşıyor ve bugün yaşananlar, banliyönün derinliklerinin hedef alınması nedeniyle denklemleri çok değiştiriyor” açıklaması yaptı. 

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Hizbullah ile “İsrail” arasında savaş çıkacağına dair bir inanç yok denildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD'nin İsrail ile Lübnan Hizbullah grubu arasındaki çatışmanın tırmanmasını önlemek için diplomatik çabalara devam edeceğini söyledi.

Saldırıya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Lübnan'a yönelik saldırıların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti. 

İsrail'in Lübnan'a saldırısını, "bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali" olarak niteleyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK), sorumluluklarını derhal yerine getirmeye çağırdı.

Buhabib, "sınırlı yanıt" sözü ile yanıltıldı

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, önceki gün yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı uluslarası aktörlerden, İsrail`in planladığı saldırının daha büyük bir savaşı önleyecek şekilde sınırlı olacağına dair güvence aldığını söylemişti. Buhabib, "sınırlı yanıt"  ifadesinin ne anlama geldiği ile ilgili detaylı bir açıklama yapmaktan kaçınırken, "Bizim için Beyrut'un güney banliyölerine veya havaalanlarına saldırmayacakları anlamına geliyor. Aksi takdirde kesinlikle savaşa yol açar" demişti. 

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırı, başkentin güney banliyösündeki Dahiye bölgesinde işlek bir caddede bulunan  birden fazla binaya yönelik gerçekleştirildi. 

Lübnanlı kaynaklar, patlama haberinin duyulmasının ardından ilk yaptıkları açıklamalarda, Hizbullah’ın üst düzey bir yöneticisine suikast düzenlendiği ihtimali üzerinde durulduğunu aktarmıştı. 

Akşam saatlerinde meydana gelen saldırının, Dahiye'nin Hart Hraik semtinde gerçekleştiği bildirildi. 

Semtin en işlek caddesinde meydana gelen patlamada çok sayıda dükkanın hasar gördüğü belirtildi. 

Editör: Burçin Çelikkol