Gündem

Sokak köpekleri uyutulacak iddiası! Kanun teklifi hazırlanıyor...

Uzun süredir gündemde olan sokak köpeklerinin “uyutulması”nı öngören yasa teklifi için çalışma başlatıldığı iddia edildi. Teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanıyor. Buna göre; 30 günde sahiplenilmeyen köpek uyutulacak.

Abone Ol

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP),  sokak hayvanları konusunda bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan "uyutma" yöntemini Yasa teklifiyle Meclise getirmeyi planlıyor.

Gündeme gelen son iddia üzerine EKONOMİ'ye konuşan AK Partili kaynaklar,  bugüne kadar uygulanan bakım, kısırlaştırma ve barınak gibi yöntemlerle sonuç alınamadığına dikkat çekerek, sokak köpeklerinin popülasyonlarındaki artışın devam ettiğini ve konunun toplum sağlığı noktasında da önemli bir sorun haline gelmeye başladığını belirttiler.

30 GÜN İÇİNDE SAHİPLENİLMEYEN UYUTULACAK

Belediyelerin bu konuda sorumlulukları olmakla birlikte sorunun belediyelerin gücünü de aştığına dikkat çeken AK Partili yetkililer,  yapılacak yeni düzenleme ile  her belediyenin, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan yayınlayacağını kaydettiler.  

Köpeklerin fotoğrafları internet sitesinde belirli bir süre bekletilecek, bu sürenin 30 gün olması planlanıyor. 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerden sonra boşalan barınaklara yeni köpekler getirilecek süreç bu şekilde işletilecek. Yapılacak yasal düzenlemede kırsal ya da kent ayrımı yapılmayacak.

AK Parti kaynakları,  uyutma yöntemini “Merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılarak gerçekleştirilecek” şeklinde tanımladılar.

SEÇİMDEN SONRA HAREKETE GEÇİLDİ

Gazete Pencere Yazarı Nuray Babacan’ın kaleme aldığı yazıya göre, Erdoğan sokak köpekleri konusunda, ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla yapılan toplantıda, şimdiye kadar bu konuda adım atılmamasına tepki gösterip, “Bu iş çığırından çıktı, Neyi bekliyoruz? Bir an önce halledin artık” diye tepki gösterdi.

Bu toplantının ardından AKP Meclis grubu, ilgili bakanlıklar olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yasa teklifi üzerinde çalışma başlattı.

AKP kurmayları, bu konuda dünya örneklerini de incelediklerini belirterek, İngiltere’deki bir düzenlemeye benzer teklif hazırlanacağını ifade ettiler.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" mesajı vermişti.

AKP'nin yaptığı çalışmayla, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004'te yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda sokak hayvanları, barınak sorunları görüşülerek revize edilmesi bekleniyor.

HAYVAN SEVERLER TEPKİLİ

Haberin gündeme gelmesinin ardından sosyal medyada pek çok hayvan sever bunun bir vahşet olacağını savundu. Ekşisözlük'te bir kullanıcı şunları yazdı:

Bu sorunun çözümü öldürmek yerine orman arazilerinde tel çevirip karantina bölgesi yapıp sonrasında yavaş yavaş sokaktan toplayarak kısırlaştırma işlemi yapılsa ve bu alanlara bırakılsa 10 seneye bu sorun kalkacak. devlet kurumlarında ki atık yemekler bu hayvanlara fazlasıyla yeter. son senelerde insanlığa olan sevgim ve inancım dibi gördü. lanet olsun bu kararı alanlara.