Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılan liderler onuruna verdiği yemeğe katıldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Merkezi'ndeki gayriresmi akşam yemeği, basına kapalı gerçekleştirildi. 


Astana'da 4. ŞİÖ Zirvesi 


Yoğun hazırlıkların ardından başlayan iki gün sürecek zirveye dünyanın neredeyse yarısının yaşadığı ülkeleri temsilen devlet başkanları katılırken örgütün 9 üyesinin yanı sıra örgütün ortaklarından gözlemciler ve davetliler de katılıyor. 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de özel olarak toplantıya katılmak için Astana'da. 
Avrasya kıtasının %70'ni kapsayan, dünya nüfusunun yaklaşık  3,5 milyarının bu geniş alanda yaşadığı ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılası dünya ekonomisinin %25'ini oluşturuyor. 


Peki bu zirvede liderler ve misafirler neleri konuşacak?

İngilizler iktidarı İşçi Partisi'ne verdi İngilizler iktidarı İşçi Partisi'ne verdi


Afganistan ve Moğolistan'ın gözlemci devlet statüsünde bulunduğu zirvede, örgüte yeni katılacak olan ülkeler söz konusu. Bu zirve için Belarus gündemde. Ayrıca, 14 ülkeyle diyalog düzeyinde ortaklıklar kurulduğu bildirildi. 
Zirvede, dünyadaki jeopolitik durumun istikrarsızlığı, güvenlik ve istikrar, ticari ve ekonomik ilişkiler, enerji işbirliği, dijital alanın geliştirilmesi, çevre konularında ortak eylem ve kültürel ve insani ilişkilerin  derinleştirilmesi gibi başlıklar liderlerin öncelikli gündemi. 
Zirve sırasında ŞİÖ yatırım fonu oluşturulacağı ve bu fon kapsamında örgüte üye ülkeler arasında e-ekonomi, ulaştırma lojistiği alanında büyük fırsatların hedeflendiği spesifik projelerin hayata geçirilmesi söz konusu. 
Zirvenin ana belgesinin Astana Deklarasyonu olacağı belirtiliyor ancak  enerji geliştirme stratejisi, 2029 yılına kadar uyuşturucu kaçakçılığına karşı strateji, terör ve bölücülüğe karşı ortak eylem programı gibi 20'den fazla önemli belgenin de imzalanması bekleniyor. 
Zirve sonunda, Kazakistan, dönem başkanlığını Çin'e devredecek.
 

Editör: Burçin Çelikkol