Aylarca süren sınav hazırlıklarının ardından, sınav kaygısı nedeniyle hüsran yaşanabilir ve başarı düşebilir. Sınav kaygısı, birçok kişinin baş etmekte zorlandığı bir durum olarak öne çıkmaktadır. Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, ailelere ve öğrencilere sınav öncesi dönemde etkili olan "sınav kaygısı" konusunda önemli bilgiler verdi.

Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?

Uzm. Dr. Akif Taşdemir,

"Sınav kaygısı iki aşamalı olarak düşünülebilir. Bir kısa vadede sınav esnasında performansı istediği gibi gösterememenin kaygısı, bir de uzun vadede kazanamazsam hayatımda oluşturacağı sonuçların getireceği kaygılar olarak görülmektedir. Sınav kaygısı yaşayan çocuklarımız, genel itibarıyla yaşantılarında da kaygılı olan çocuklardır. Sınav kaygısına sebep olan durumlardan bir tanesi maalesef sınavdan beklentilerdir. Çocuğun sınavdan beklentisi, sınavın kötü geçeceği ve kötü geçer ise her şeyin kötü olacağına dair düşüncelerdir. Sınav öncesinde başlayan bu kaygı, sınav esnasında da devam edebilir. Sınav esnasında yoğunlaşan kaygı sebebiyle; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, mide bulantısı, ağız kuruluğu gibi fiziki belirtilerle baş gösterirse kaygı daha da yoğunlaşabilir ve kısır döngüye dönüşebilir. Sınav kaygısına neden olan önemli olan sebeplerden bir tanesi de ebeveynlerin tutumlarıdır. Maalesef fazla beklentisi mükemmeliyetçi olan ve bu beklentiyi çocuğa yansıtan ebeveynlerin çocuklarında bu sınav kaygısını daha yoğun olarak görüyoruz” diye konuştu.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı? En uygun zamanı kaçırmayın! Grip aşısı ne zaman yapılmalı? En uygun zamanı kaçırmayın!

Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?

Sınav kaygısı tedavi yöntemleri

Sınav kaygısı tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Psikiyatrist Taşdemir,

“Sınav kaygısı olan çocukların tedavi değerlendirmesinde, eğer kaygıları önceki süreçte de var olan ve hayat kalitesini düşüren bir seviyede ise, sınavdan bir kaç ay öncesinden başlamak üzere çocuğun durumuna göre medikal tedavi düşünülebilir. Fakat sınava kısa bir süre kala çocuklarda medikal tedavi başlamak çokta uygun bir yaklaşım değildir. Bu çocuklarda kısa süreli ve iyileştirici terapi yöntemleri uygulamak çok daha faydalı olabilir. Eğer zamanınız var ise 5,6 seanslık bir bilişsel davranışlı terapi uygulaması sınav kaygısını belirgin olarak yatıştıracaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: iha