Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş Ankara'da bir saldırıda öldürülmüştü. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay iki aylık izninin sona ermesinin ardından görevine geri döndü fakat cinayet dosyasının yeniden Ayhan Ay'a verilmediği ve yetkilerinin kalırıldığı iddia edildi.

Bu durumda soruşturmaya yeni bir savcı atanana kadar durum stabilliğini koruyacak. Peki davanın uzaması tahliye ihtimali doğuracak mı?

Erkek öğrencilerin etek giydiği gösteriye soruşturma açıldı Erkek öğrencilerin etek giydiği gösteriye soruşturma açıldı

İddialara göre dosyanın uzaması şüphelilerin Temmuz 2024'te tahliye edilme ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Soruşturmanın tarihi

Cinayet soruşturmasını ilk olarak Ayhan Ay başlattı. Soruşturmada eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın gözaltına alınma talimatını veren savcı Ayhan Ay idi.

Bazı şüphelilerin tutuklanması üzerine soruşturmada ilk savcı değişikliği yaşandı. Önce Ankara Cumhuriyet Başsavcısı vekili Durdu Özer ve Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Özcan görevlendirildi.

Durdu Özer tarafından yürütülen soruşturmada Ülkü Ocaklar Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın Özel Kalem Müdürü Emre Yüksel, MHP'li Avukat Serdar Öktem gibi isimler tutuklandı. Yıldırım ve Ankara Ülkü Ocaklar Başkanı Ömer Şanlı hakkında da yurtdışı yasağı getirildi.

Soruşturma bu aşamaya geldiğinde ikinci savcı değişikliği yaşandı. Temmuz 2023'te adli tatile çıkan Durdu Özer'den dava alındı ve Ahmet Altun'a devredildi.

Eylül 2023'te soruşturma tekrardan Ayhan Ay'a devredildi. Ayhan Ay bu dönemde Sinan Ateş'in konum bilgisini Tolgahan Demirbaş'a verdiği iddiasıyla komiser M.E.A'yı tutukladı.

Savcı Ayhan Ay 2023 Aralık ayında tekrardan izne alınca soruşturma tekrardan durma noktasına geldi. Aralık ayında iki aylık izne ayrılan savcı Ayhan Ay göreve geri döndüğünde ise davanın tekrardan kendisinden alındığı iddia ediliyor.

Sinan Ateş soruşturması tutuklularının tahliye edilme ihtimali var mı?

Ceza Muhakemesi Kanuna'na göre soruşturma aşamasında tutukluluk süresi ağır ceza mahkemelerinin görev alanındaki hususlarda 1 yıl 6 ay olarak uygulanıyor. Bu süre Ocak 2023'te tutuklanan Eray Özyağcı, Dodo lakaplı Doğukan Çep, Emre Yüksel, Tolgahan Demirbaş ve diğer tutuklular açısından Temmuz 2024'te dolacak.

Bu durum ise tahliye iddialarını güçlendiriyor. Yargıdaki tartışmalar ise, bu kadar savcı değişikliğinin "tutuklular tahliye ettirilmeye mi çalışıyor" sorusunu akıllara getirmesi ise kaçınılmaz.