Siirt’te, bağ ve bahçelerde kullanılan pat-pat olarak tabir edilen tarım aracının karıştığı trafik kazalarında ölen ve ağır yaralananların sayısı her geçen gün artarken, Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Şakir Tarhan, bu konuda sürücüleri ve yetkililere uyarıda bulundu.

Bağ ve bahçelerde tarla sürmek amacı ile alınan daha sonra yük ve yolcu taşımada kullanılmasıyla pat-pat kazalarını da beraberinde getirdiğini dile getiren Başkan Tarhan, pat-pat kullanıcılarının amacı dışında kullanılmaması gerektiğini, aksi takdirde ölüm ve yaralanmaları da beraberinde getireceğini söyleyerek vatandaşları tarım aracını sadece bağ ve bahçelerde kullanmaları konusunda uyardı.

Meydana gelen pat-pat kazalarının sonuçlarının çok acı olduğunu ifade eden Tarhan, “Bu anlamda bunun için tabii ki almamız gereken bazı önemler var. İlk önce ona bakmamız lazım. Bunun için pat-pat üreticilerin pat-pata koymuş oldukları emniyet sistemlerini biraz daha geliştirilmiş olması gerekiyor. Bunu sıralarsak bir emniyet kemeri olması gerekiyor. Süspansiyon anlamda araçlarımız çok zayıf. Zaten bunlar motorlu taşıt araçları olarak geçmiyor. Bu anlamda tarımsal araç olarak kullanıldıkları için en azından insanlarımızın az da olsa can güvenliğini sağlamak için hem süspansiyon, hem emniyet kemeri ve biraz daha kapalı bir şekilde yapılıp satışa sunulabilir. Bu araçlarımız 2918 Sayılı Trafik Kanunu ve Yönetmenliğine göre kullanılması ve kullandırılması suçtur. Bu anlamda cezai yaptırım da uygulanabilir bunların trafiğe çıkmaması adına” dedi.



“Ölümler, yaralanmalar, sakat kalanlar oldu”

Yük ve yolcu taşınırken, römork ve tarım aracının birleştiren bağlantının kırılmasıyla araçların kaza yaptığını hatırlatan Başkan Tarhan, “Pat-pat araçlarımızı tarımsal anlamda tarımda kullanabilirler. Yalnız tarladan ilçeye veya köye geçişlerde bu araçları kullanıyorlar. Hatta tarlada çalışan diğer işçi arkadaşları da alıp gereğinden fazla kapasiteye doldurulup ilçeden ilçeye gidişler sağlanıyor. Bu yüzden çok fazla kaza yaşandı. Özellikle hem Şirvan hem de Eruh bölgemizde bu kazalar çok yaşandı. Bu kazalar sonucu ölümcül durumlar söz konusu oldu. Yaralananlar, sakat kalanlar oldu ve bunların çoğuna da biz tanık olduk. Bu yüzden sadece tarlada kullanılmasını öneriyoruz. Pat-patlarımız motorlu taşıtlar olarak sınıflandırılırsa ve mesela biz A sınıfı ehliyet veriyoruz. Bunun için bir ehliyet sınıfına entegre edilirse uzman eğiticiler tarafından eğitim verilirse kaza oranları düşecektir” diye konuştu.