23 Nisan 2024 BİM aktüel ürünleri 23 Nisan 2024 BİM aktüel ürünleri

SGK’ye her yıl için yatırılmakta  olan tutar belirlenmekte ve SGK’ den azami tutarı aşan kazancın primi nasıl geri alınır? Sorusu için belirli şartlar bulunmaktadır. Yaşını doldurmasına rağmen emekli olamamış ve yakınını kaybeden  ama aylık bağlanmayan kişiler de SGK’ den paralarını toplu halde alabilmektedir. Her üç primin iadesi de farklı şekilde olabilmekle beraber primin iadesi farklı kurallara bağlı olarak belirlenmektedir. Asgari ücretin belirlenen katının aşılması durumunda emekli aylığı bağlanırken bu dikkate alınmamaktadır. SGK’ ye prime esas kazancın üzerinden primler işçi ve işverene ayrı olarak yatırılmaktadır.

Tavanı aşmakta olan primler için de sadece işçinin primi dikkate alınarak iade mümkün olmaktadır. Bu da tüm hesaplamalar sonucunda aylık olarak işçinin priminin iades edilmesiyle gerçekleşmektedir.

Prim İadesi İçin Ne yapılır?

İşçinin primlerinin iade edilmesi için dilekçe ile talepte bulunulmaktadır. Hak sahibi talep etmediği zaman bile SGK kendiliğinden prim iadesi yapamamaktadır. Prim iade talebi için sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezleri dikkate alınıp başvuru yapılmalıdır. SGK dilekçenin verilmiş olduğu tarihi izleyerek aynı ay içinde ödemeyi yaparak tek seferde işlemi gerçekleştirmektedir. Tavanı aşan ödenen primler için on yıllık zaman aşımı uygulanmakta ancak faiz işlememektedir. Bu yüzden tavanı aşmakta olan kazançlardan yapılan prim kesintisi yapıldığında diledikleri zaman dilekçe verme hakları vardır. Prim iadesi için ne yapılır? Sorusu için de bunları dikkate almak yeterlidir.

SGK’ den Prim İadesi Ne Şekilde Yapılır?

SGK’ ye yatırılmakta olan primler kurum tarafından iki şekilde ödenmektedir. Peki SGK’ den prim iadesi ne şekilde yapılır? İlk olarak belirtilen toptan ödeme diğeri ise birden fazla işveren yanında çalışılması durumunda prime esas kazanç olan üst sınırın aşılması halidir. Bu durumda emeklilik hali de göz önünde bulundurulmaktadır. Ödemelerin geri alınması için bu konuda belirtilen ilgili yerlere başvurmak ve yardım almak oldukça pratik olmaktadır. SGK’ den azami tutarı aşan kazancın primi nasıl geri alınır? Sorusunun yanıtı da bu pratik yöntemlerin uygulanmasıyla mümkün olmaktadır.