SGK kaydı bulunmakta olan ve yurt dışında yaşayan kişiler için SGK yurt dışı borçlanma ne kadar? sorusunun yanıtı önemlidir. Yurt dışında yaşayan kişilerin bir yıllık borçlanma karşılığında günlük 53,66 TL prim ödemesi gerekmektedir. Asgari ücret %24 oranında arttığında yıllık 359 bin lira, %33 oranında arttığında ise 385 bin lira prim ödenmesi zorunludur.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?

Borçlanma kapsamında sayılan süreler, yurtdışındayken geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında ya da sonunda bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçirilen zamanlarda bu sürelerden sayılmaktadır. Sigortalılık süresi söyleminden borçlanma kapsamında olan sürenin bulunmakta olduğu ülke mevzuatınca ikamet süreleri hariç olmak üzere çalışılan ya da çalışılmayan süreler iyi şekilde anlaşılmalıdır. Çalışılarak geçen süreler ülkenin mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı durumda çalışmaya eş değer süre olarak kabul edilmektedir.  Yurt Dışı Borçlanma

Yurt Dışı Borçlanma

Yurtdışında geçen hangi süreler borçlandırılır? Sorusu için bu belirtilen süreleri baz almak doğru olacaktır. İşsizlik süresi de çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçmekte olan süreyi ifade etmektedir. İkamet süreleri ile bu kapsam dahilinde değerlendirilmektedir. Yurt dışında ev kadını olarak geçmekte olan süreler medeni durumlarına bakılmadan sigortalılık süreleri hariç yurt dışında kaldıkları süreyi ifade etmektedir. Tüm bu süreçler işsizlik süresi ya da boşta geçen süreler kapsamında değerlendirilmemektedir.

Yurtdışı Borçlanma Şartları Nelerdir?

Türk vatandaşı olmak ve borçlanma kapsamında olan yurtdışı sürelerini belgelendirip yazılı istekte bulunmak şarttır. Bu yüzden yurtdışı borçlanma şartları nelerdir? Sorusu için ilk şartlar bunlardır. Borçlanılması istenen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması ve Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanma talebi bulunana kişinin sigortalı ya da hak sahibinin başvuru tarihi itibariyle Türk vatandaşı olması da gerekmektedir. Türk vatandaşlığında olmayan yurt dışı sigortalılık, işsizlik ya da ev kadını olarak geçen süreler borçlandırılamamaktadır. Türk vatandaşı olmayan kişilerin borçlanma talepleri reddedilmektedir. SGK yurt dışı borçlanma ne kadar? sorusu asgari ücrete göre belirlenmekte ve şartlar bir o kadar önemli olmaktadır.