Ekonomi

SGK duyurdu: Erken emeklilik için 45 meslek grubuna yıpranma payı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 45 meslek grubuna erken emeklilik için yıpranma payı hakkı tanındı. Bu kapsamda ek prim günleri kazanarak emeklilik yaşını düşürme fırsatı sunuluyor.

Abone Ol

Erken emeklilik hayali kuranlara Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) müjdeli haber geldi. SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, 45 meslek grubuna erken emeklilik için yıpranma payı hakkı tanındı. Güncellenen listeyle, tehlikeli ve zor çalışma şartlarına sahip mesleklerde çalışanlar erken emeklilik imkânından faydalanabilecek. Bu kapsamda ek prim günleri kazanarak emeklilik yaşını düşürme fırsatı sunuluyor.

İşte erken emeklilik imkânı tanınan meslekler

SGK, çalışma şartları nedeniyle fiziksel ve psikolojik yıpranmaya maruz kalan meslek gruplarına bu hakkı genişletti. İşte yıpranma payı alacak bazı meslekler:

Madenciler (Yeraltı çalışanları)

Askerler (Subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)

Polisler ve MİT mensupları

Radyoloji teknisyenleri ve diğer sağlık çalışanları

Gazeteciler ve basın çalışanları

İtfaiyeciler

Demir ve çelik fabrikası çalışanları

Cıva üretim tesislerinde çalışanlar

Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar

Cam fabrikası ve atölye çalışanları

Çimento fabrikası çalışanları

Cezaevi ve infaz kurumu personeli

Bu mesleklerin dışında SGK'nın resmi internet sitesinde, toplamda 45 meslek grubunun yer aldığı tam listeye ulaşabilirsiniz.

Yıpranma payı nedir?

Yıpranma payı, zor ve tehlikeli işlerde çalışan kişilerin, işlerinden kaynaklanan yıpranmaları nedeniyle daha erken emekli olabilmesini sağlayan bir sistemdir. SGK tarafından belirlenen meslek gruplarında çalışanlar, her 360 günlük çalışma süresi için ek prim günleri kazanır. Bu ek prim günleri, hizmet sürelerine eklenir ve emeklilik yaşını düşürmeye yardımcı olur.

Yıpranma payı alan meslekler neler?

Yıpranma payı, yüksek riskli işlerde çalışan kişilere yönelik uygulanır. Örneğin, madenciler, radyoloji teknisyenleri ve gazeteciler bu haktan faydalanabilir. Eklenen prim günleri, mesleklerin risk derecesine göre değişiklik gösterir ve 60 ila 180 gün arasında ek hizmet süresi kazandırır.