Gündem

Şeyda Yılmaz şehit edilmesi Ceza İnfaz Kanunu’nu yeniden gündeme getirdi

Görevi başında şehit edilen kadın polis Şeyda Yılmaz cinayeti Türkiye’yi infiale sürükledi. Yılmaz’ın şehit edilmesiyle birlikte 26 suç kaydı bulunan birinin nasıl serbest kaldığı sorgulanmaya başladı. Uzmanlar Ceza İnfaz Kanunu’ndaki eksikliklere dikkat çekiyor…

Abone Ol
Ercan Çankaya- Haber Merkezi

Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ı öldürmekten tutuklanan ve 26 suç dosyası olduğu belirlenen 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti'ye dair tartışmalar sürüyor.

Katil zanlısının poliste daha önceden 26 suç kaydı bulunduğu öğrenildi. Şüphelinin 1 uyuşturucu ve ticareti, 8 uyuşturucu madde kullanmak, 2 kasten yaralama, 1 cinsel taciz, 2 yağma, 1 gasp, 2 çocuğa cinsel istismar, 1 motosiklet hırsızlığı, 1 ruhsatsız silah, 2 mala zarar verme suçlarından gözaltına alındığı ortaya çıktı.

TCMK yetersiz mi?

Şeyda Yılmaz’ı katleden Yunus Emre Geçti’nin bunca suç kaydına rağmen hapiste olmaması kamuoyunda çokça eleştiriye neden oldu. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Türk Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (TCMK) yetersiz olduğu yönünde eleştiriler de getirildi.

Bu eleştirileri sorduğumuz Avukat Tarkan Erdal, Türk Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun dünya standartlarına göre yeterli bir kanun olduğunu vurgulayarak acımasızca eleştirileceği bir durum olmadığını savundu.

Asıl sorun İnfaz Kanunu’nda

Asıl sorunun Ceza İnfaz Kanunu’nda olduğunu belirten Erdal, İnfaz Kanunu’nda eksikliklerden dolayı bazı hükümlülerin cezalarını cezaevlerinde çekmediğini vurguladı.

Toplumun adalet duygusunun tatmini ve suçlunun aldığı hapis az da olsa çok da olsa cezasını çekeceğini bilmemesinin önemli olduğunu vurgulayan Erdal, İnfaz Kanunu’nun bunu sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesinin önemine işaret etti.

Kamuoyunda suç kaydıyla kesinleşmiş mahkeme kararının karıştırıldığını belirten Erdal, hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunsaydı zanlının tutuklanacağını belirtti. Bir suçla ilgili kollukla işi olan herkesin suç kaydı bulunabileceğini belirten Erdal, mahkeme kararının bundan farklı olduğunu ifade etti.

Suçlu suçunu çeker algısı bir an önce yerleştirilmeli

İnfaz Kanunu’nun kamuoyunda söylendiği gibi cezaevlerinin sayıca yetersizliğinden dolayı mu uygulanmadığını sorduğumuz Erdal, sorun bundan ibaretse Türkiye Cumhuriyeti’nin bunu çözecek gücü olduğunu belirterek bir an önce suçlunun az da olsa çok da olsa suçunun cezasını çekeceği algısının yerleştirilmesinin önemine işaret etti.

Yargılaması başladıktan sonra Şeyda Yılmaz’ı şehit eden Yunus Emre Geçti’nin ne ceza alacağını sorduğumuz Erdal, katil zanlısının bir kamu görevlisini görevi nedeniyle öldürdüğünü, bu sebeple en ağır ceza olan ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacağını söyledi.