Spor

Serhat Akın’a saldırı… Spor medyası da kaybedilirse sonuçları çok ağır olur

Eski milli futbolcu ve yorumcu Serhat Akın’ın uğradığı silahlı saldırı, futbolun içine düştüğü şiddet sarmalını tekrar gözler önüne serdi. Spor yorumcuları ve gazeteciler, saldırıyı Samimi Haber’e değerlendirdi.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Eski milli futbolcu ve futbol yorumcusu Serhat Akın, İstanbul Beykoz’da uğradığı silahlı saldırıda ayağından yaralandı... Saldırıya uğrayan Akın hastaneye kaldırıldı. Akın’ın durumunun iyi olduğu öğrenildi. Fenerbahçe Kulübü ve Eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Akın'a yapılan silahlı saldırıyı kınadı.

Eski milli futbolcu Akın, Kavacık Mahallesi Şehit Teğmen Ali Yılmaz Sokak'ta kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerin silahlı saldırısına uğradı.

Saldırıda ayağından yaralanan Serhat Akın, Ataşehir'deki özel bir hastaneye kaldırıldı. Akın'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Olay yerinde inceleme yapan polis ekipleri, saldırgan ya da saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.

Bu arada, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

‘Son sözümüz Fenerbahçe’

Serhat Akın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yaralandığı anın fotoğrafına yer vererek, ''Program çıkışı ayaklarıma sıktılar, son sözümüz Fenerbahçe'' ifadesini kullandı.

Sokağa çıkamaz hale geleceğiz

Eski bir futbolcu ve yorumcuya yönelik gerçekleşen bu saldırıyı “şiddet artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi” ifadesiyle yorumlayan Milliyet gazetesinin spor yazarı Attila Gökçe, insanların sebebi hiçbir zaman anlaşılamayan şekilde birbirlerine kin besler hale geldiklerini söyleyerek her kesimden insanın sokağa çıkamaz hale geleceğinden endişe ettiğini söyledi.

Takipsizlik verildiği müddetçe saldırılar devam edecek

Spor yorumcusu ve eski teknik direktör Güvenç Kurtar da bu atmosferde, bu tür saldırıların spor yorumculuğuyla uğraşan herkese yapılabileceğinden endişe ettiğini söyledi. Bazen spor camiasında bulunanların yönlendirmeleriyle bazen de anlaşılamayan sebeplerle fanatiklerin spor yorumcularına, sporculara hakaretlerde ve hatta bu son durumda olduğu gibi fiziki saldırılarda bulunduklarına dikkat çeken Kurtar, bu suçlara takipsizlik verildiği sürece saldırıların devam edeceğini söyledi. Serhat Akın’ın saldırı sonrasındaki “Son sözümüz Fenerbahçe” ifadelerine dikkat çektiğimiz Kurtar, Fenerbahçe’nin Galatasaray maçı sonrasındaki yorumlarından vazife çıkaranların böyle bir saldırıda bulunmuş olma ihtimalinin olabileceğini söyledi.

Futbol artık düşmanlaştırıyor

“Sporun Alternatif Tarihi” kitabının yazarı, iletişim akademisyeni Dr. Sarp Aykurt ise bir süredir böyle “fanatik saldırılarının yaşanacağı hissediliyordu” değerlendirmesinde bulunarak eski futbolcu Can Arat’la Serhat Akın’ın bir süre önce çok sert bir tartışmaları olduğunu hatırlattı. Fakat saldırının bununla ilgili olabileceğine ilişkin yorumlarda temkinli olmak gerektiğini söyleyen Aykurt, fanatik bir grubun tartışmayı Fenerbahçe’yle ilgili düşünmüş olabileceğini vurguladı.

Serhat Akın’ın vurulduğu bir ortamda insanların futbol yorumu dahi yapmaya korkar hale geleceğini vurgulayan Aykurt, futbolun bir spor müsabakası olmanın ötesinde düşmanlaştırıcı bir hal aldığını belirtti.

Bu iklimin sürekli düşmanlar yarattığını ve çürütücü bir hale büründüğünü belirten Aykurt, hakemlere yapılan düşmanlığın, futbolculara, yorumculara yapılan düşmanlığı bu çürütücü etkinin bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Şiddet sarmalında piyasalaşmanın etkisi büyük

Bu ülkede gol yediği için bir kalecinin saldırıya uğradığını, kulüp otobüsünün kurşunlandığını belirten Aykurt, sahada kendi seyircisi tarafından yuhalanmak bile korkunç bir durumken buna bir de bu türden fiziksel saldırıların eklendiğini ekledi.

Futbolun büyük paralar dönen bir sektör haline geldiğini belirten Aykurt, futbolun şiddet sarmalı içine girmesinde piyasalaşmanın etkisine dikkat çekti.

Toplumsal hafızamız çok zayıf

Dünyada da benzer durumların yaşandığına dikkat çeken Aykurt, Türkiye’deki şiddetin boyutunun diğer ülkeleri de aştığını belirterek bu atmosferin eleştirel bir spor basını kalmamasına neden olabileceğini belirtti.

Spor medyası da kaybedilirse bunun sonuçlarının çok ağır olacağını dile getiren Aykurt, bu olayın bir ‘geçmiş olsun’la geçiştirilmesinin tehlikelerine işaret etti. Ülke olarak toplumsal hafızamızın çok zayıf olduğunu, bir olay olduktan sonra kısa sürede unutulduğunu ve üstüne yenilerinin yaşandığını belirten Aykurt, futbol taraftarlığındaki bu fanatikliğin diğer branşlara da yansımasından endişe ettiğini dile getirdi.