İSTANBUL (AA) - MURAT KAYA - Profesyonel boks kariyerinde hiç yenilmeyen milli boksör Serdar Avcı, dünyanın en büyük boks organizasyonu olan Dünya Boks Konseyinin (WBC) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenleyeceği gümüş kemer unvan maçında, Nijerya asıllı İngiliz boksör Tonny Salam ile karşılaşacak.

Kadıköy Boks Kulübünde maç hazırlıklarını sürdüren Avcı, AA muhabirine, profesyonel boks hayatını, yapacağı unvan maçını, hazırlık sürecini ve hedeflerini anlattı.

Uzun zaman Türk milli takımında görev yaptığını, 2004 Atina olimpiyat kadrosunda olduğunu ancak kotada bazı sıkıntılar yaşadığı için olimpiyata katılamadığını söyleyen Avcı, profesyonel boks hayatına geçişiyle ilgili, şunları söyledi:

"Ama iki kotaya da ben gittim, ülkemi temsil ettim. İkisinde de yarı final oynadım o zaman. Onun haricinde, Akdeniz Oyunları'nda bronz madalyanın sahibi oldum. Bir şanssızlık nedeniyle şampiyonluğum elimden gitti. Daha birçok uluslararası turnuvada, şampiyonluk ve madalyalar getirdim ülkeme. Daha sonra da profesyonel boks yaşantım başladı."


- Profesyonel kariyerindeki 13 maçı 12'si nakavtla olmak üzere kazandı

Profesyonel boksta bugüne kadar yaptığı 13 maçı 12'si nakavtla olmak üzere kazandığını aktaran Avcı, daha sonra uzun bir dönem ara verdiği boksa geri döndüğünü belirtti.

Boksa geri döndükten sonra kilosunun değişmesi nedeniyle orta silketten ağır siklete çıktığı ve zaman geçtikçe antrenmanlarla tekrardan kendi kilosuna indiğine vurgu yapan Avcı, "Halen kendi kiloma inmeye çalışıyorum. Şimdi oynayacağım bu önemli unvan maçında ağır sıkletten orta sıklete indim. Kendimi iyi hissediyorum. Artık antrenmanlarımı daha verimli bir şekilde yapıyorum, çok zorlanmıyorum ve eski formuma kavuştuğumu hissediyorum." dedi.

WBC'nin International Silver unvanlı çok önemli bir maça çıkacağını ve dünyadaki en iyi 40 boksör arasına girmesi için bu maçın büyük bir şans olduğunu anlatan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu unvanı alırsam artık yolum tamamen açılıyor. Bundan önce tabii Universal UBO'nun (Boxing Organization) dünya şampiyonluğunu aldım. WBC Silver Asian unvanını aldım. Orada ağır sıkletti. WBC Asien sıralamasında ilk 8'deyim zaten şu anda. Ama kendi sıkletime indiğimden, yapacağım maç için 16 kilo düştüm şu anda. Daha sonra 7 kilom kaldı. Maça kadar da zamanım olduğu için rahat düşeceğime inanıyorum, 7 kiloyu da düştüğüm zaman tamamen kendi sıkletimle mücadele edeceğim artık.''


- "Bu unvanı alırsam altın kemer için yolum açılıyor"

WBC'nin profesyonel boksun en büyük organizasyonu olduğuna dikkati çeken milli boksör, "İşte bu en büyük federasyonun dünya şampiyonasını oynamak yolunda ilerliyorum. Bu unvanı alırsam yolum açılıyor. Ondan sonra bir unvan daha var, sonra dünya şampiyonluğu oynama hakkı kazanabileceğim. O da dünya şampiyonu kemeri dediğimiz altın kemer." diye konuştu.

Serdar Avcı, dünya şampiyonası öncesi 2 numaralı gümüş kemeri alma maçının Bakü'de yapılacağını da kaydederek, şunları kaydetti:

"Rakibim Tonny Salam İngiltere'de yaşıyor. Şu an İngiltere'de kontratı bitmiş. WBC Afrika şampiyonluğu elde etmiş iyi bir boksör. Son 4 maçını kazanmış. Aslen Nijerya asıllı, gayet iyi bir boksör. Benim için kötü yönü, solak olması. Ben solaklarla pek fazla iyi oynayamıyorum ama artık bu maçı kazanmak için, bu seviyeye geldikten sonra solak ya da düz gard fark etmez savaşacağım. Kendisinin Nijerya'da 16 galibiyeti var. Sadece 3 mağlubiyeti var diye biliyorum. İzledik, iyi analiz ettik. Bu maçı rahatlıkla geçebileceğimi düşünüyorum. O da beni analiz etmiştir. Bu maçı kazanacağımdan adım gibi eminim. Belki nakavt olmayabilir ama buraya kadar geldikten sonra bu unvanı ona vermeyeceğimden eminim."


- "Günde iki antrenman yapıyorum"

Maç hazırlıklarını da anlatan başarılı boksör, "Günde iki antrenman yapıyorum. Sabahları koşu ve kondisyon antrenmanları, akşamları da boks antrenmanları. Yediğime içtiğime de çok dikkat ediyorum. Artık 16 kilo düştüğüm için biraz zorlanmaya başladık. Antrenmanlar çok sert ve ağır geçiyor. Ekibim çok iyi. Hepimiz mücadele ediyoruz. Unvanı Türkiye'ye getirebilmek için elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.

Avcı, antrenmanlarını yaptığı Kadıköy Boks Kulübünün Türkiye'nin ilk profesyonel boks kulübü olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye geldiğim zaman belli başlı arkadaşlarımla beraber Türkiye'de profesyonel boks olsun namına bir çalışma yürütmüştük. Eskiden, ben olayım, rahmetli Sinan Şamil Sam olsun, Selçuk Aydın, Avni Yıldırım olsun, birçok kardeşimiz, abimiz, yurt dışlarında yapıyordu. Maalesef Türkiye'de antrenman yapacak böyle bir sistem yoktu. Lisans bile çıkartamıyorlardı. Ama şimdi bu kulüp kurulduktan sonra artık burada sporculara lisans çıkartabiliyoruz. Sporcular burada antrenman yapıp yurt dışında maçlara gidebiliyorlar. Hatta buraya İngiltere'den, Almanya'dan, Avustralya'dan bile gelenler var. Eskiden hep biz giderdik, şimdi onlar buraya geliyor. Partnerlerimiz iyi. Benim ekibim Ukrayna ekibi, şu anda takım burada, yardımcı oluyor bana. Antrenörüme teşekkür ederim çok ilgileniyor benimle."

Serdar Avcı, gençlere boks yapmayı önerip önermediğine ilişkin de, "Ben gençlere öneriyorum. Boks sonuçta zor da olsa bir spor. Ama tehlike bakımından bakarsanız, motosikleti daha tehlikeli görüyorum. Formula'yı daha tehlikeli görüyorum işin açıkçası." şeklinde konuştu.