Uzmanlar, yumurta ya da sperm kullanmadan sentetik insan embriyosu geliştirdiklerini açıkladı. Embriyonun gelişiminde kök hücre kullanıldı.

14 GÜNLÜK EMBRİYO MODELİ GELİŞTİRİLDİ


Embriyo örneği, laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Ayrıca, erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk "tam" embriyo modeli olarak tanımlanıyor.

Sentetik embriyonun doğal insan embriyosunun 14 günlük gelişim düzeyine ulaştığı belirtildi.

Bu çalışmayla uzmanlar, organların oluşumunun ilk aşamalarını gözlemlemeyi ve genetik hastalıkların nedenini anlamayı hedefliyor.

SENTETİK EMBRİYO MODELİ 

Henüz sentetik embriyodan insan geliştirmek durumunun mümkün olup olmadığı bilinmiyor. Geçtiğimiz yıllarda fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde sentetik embriyolarda yavru elde edilememişti.

Araştırmanın detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurgulayan bilim insanları, buluşun çok büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çekiyor. Ama yine de bu embriyo modellerinin hamilelikle sonuçlanmasının etik dışı, yasadışı ve aslında imkansız olacağını da vurguluyor.

BİR SONRAKİ ADIM SENTETİK İNSAN MI?

Uzmanlar hamilelikte düşük nedenleri ve embriyo gelişimi hakkında fikir edinebileceklerini belirtiyor. Bilim insanları tüp bebek yöntemiyle embriyo oluşturulmasına dair düzenlemeler olmasına karşın kök hücre konusunda bir yasal zemin olmadığına dikkat çekiyor.