UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, bir sanatkara ait ismin yer aldığı kitabe ve Selçuklu dönemine ait sırlı seramik buluntuları keşfedildi.

Bu önemli keşif, Selçuklu dönemine ait seramik üretiminin Harput’ta gerçekleştiğini kanıtladı.

M.Ö. 3000 yıllarına dayanan yerleşim izleriyle bilinen ve 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilen Harput Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.

Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç liderliğinde 11 yıldır devam eden kazılarda, bugüne kadar 100 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Son kazılarda ortaya çıkan, 13. yüzyılda yaşamış bir sanatkarın isminin yazılı olduğu sırlı seramik, Selçuklu dönemine ait olduğunun kanıtlarını sunuyor.

Cem Belevi’den yeni albüm: “Cemiyet Gazinosu 2” ile arabesk rüzgarı Cem Belevi’den yeni albüm: “Cemiyet Gazinosu 2” ile arabesk rüzgarı

Prof. Dr. Aytaç, "2022 yılında bulunan Selçuklu dönemine ait sırlı seramik, kazıma tekniğiyle süslenmiş olup, arkasında 'Harput' ve 'İsmail' isimleri okunmaktadır. Bu, Harput'ta seramik üretimi yapıldığının somut bir göstergesidir," şeklinde açıklama yaptı.

Söz konusu keşif, tarihi ve kültürel zenginliklerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlarken, seramik üretimi gibi sanatların 13. yüzyılda Harput’ta ne denli gelişmiş olduğunu da ortaya koyuyor.

Editör: Elif Erbay