İngiliz The Telegraph Gazetesi,  şehir savaşı uzmanlarının yorumlarına  dayanarak  Filistin’deki “direniş güçleri”nin Gazze’de yaklaşık 10 aydır kullandığı başarılı çatışma yöntemleri hakkında bir rapor yayınladı.  Gazetede yer alan raporda, İsrail ordusunun karşısındaki “direniş güçleri” şehir savunma taktiklerini, daha önce hiç görülmemiş bir düzeye taşıdı. Dahası, Kassam taburlarının neredeyse yarısı, İsrail'in yaklaşık 10 aydır süren saldırılarına rağmen yeniden inşa edildi.

İsrail’in sahadaki durum analizi

İran'ın olası bir misilleme saldırısına hazırlanan İsrail,  "hızlı bir şekilde saldırıya geçme" planını açıkladı.

Tel Aviv'deki IDF karargahına konuşan İsrail Savunma Bakan Yoav Gallant, "Düşmanlarımız, son bir yılda gösterdiğiniz yetenekler sayesinde adımlarını dikkatle düşünüyorlar. Ancak, saldırıya hızlı bir geçiş de dahil olmak üzere tüm olasılıklara hazırlıklı olmalıyız." dedi.

İsrail Savunma Bakanlığı, Gallant'ın İsrail Hava Kuvvetleri'nin "tüm muharebe sektörlerinde saldırı eylemi olasılıklarına" yönelik hazırlıklarını incelediğini bildirdi.

İsrail tarfında askeri savunma hazırlıkları son sürat devam ederken, savaş uzmanları da saha ile ilgili son durum raporlarını kamuoyuna sunuyor.

“Hamas, İsrail ile işine geldiği yerde savaştı”

The Telegraph Gazetesinin yayınladığı raporda, İsrail ordusunun, Gazze`ye girdiğinde sınırlı bir direniş ile karşılaştığı belirtildi.

Hatta İsrail askerlerinin, Hamas`a ait bazı noktalara baskın düzenlediklerini, ancak bu noktaların boş olduğunu ifade ettiklerine dikkat çekildi.

Gazeteye göre, direniş güçlerinin benimsediği bu yaklaşım, İsrail ordusunu “Hamas`ın işine geldiği yerde`` savaşmaya zorladı. Akabinde; İsrail tankları ve güçleri, güvenli olduğunu düşündükleri bölgelere yerleştikleri anda yoğun bir saldırıya maruz kaldı.

Hamas’ın elde ettiği “değerli savaş ganimeti”

Hamas`ın henüz savaşın başında elde ettiği bu taktik başarının, 7 Ekim 2023`e kadar giderek güçlenen gözetleme yeteneği sayesinde gerçekleştiği vurgulandı.

Raporun başka bir yerinde, İsrail ordusunun Gazze`nin derinliklerine nüfuz etmesiyle birlikte, dünyanın en gelişmiş tankları arasında yer alan tanklarının değerli savaş ganimeti haline geldiği ifade edildi.

Hamas`ın Merkava tanklarını imha ettiği çok sayıda pusu operasyonuna işaret edilen raporda, “Hamas, çok yakın mesafelerden tanklara roket attığı ve hatta bazı durumlarda bir tankın yanına kadar sızmayı, üzerine veya altına patlayıcı yerleştirmeyi başaran sayısız sahneyi belgeledi. Zırhlı araçlar yola çıktıktan sonra, genellikle piyade askerleri tarafından takip edilirler. Hamas tarafından yayınlanan videolar, savaşçıların tünellerden savaş alanına çıktıklarını, askerlere gizlice yaklaşıp yakından saldırdıklarını, genellikle AK-47 tüfekleri kullandıklarını gösteriyor`` denildi.

Şehir savaşında yıkıcı taktik

Gazetede yayınlanan raporda ayrıca, İsrail birliklerini, patlayıcı cihazların yerleştirildiği bölgelere veya binalara çekme yöntemini  “en yıkıcı taktik” olarak nitelendirdi.

Telegraph`a konuşan İsrail ordusundaki kaynaklar, Hamas`ın, savaşçı arkadaşlarının tuzaklar ile güvenli silah depoları arasında ayrım yapmasına yardımcı olmak için binalara renkli çarşaflar gibi karmaşık ve değişken bir uyarı işareti sistemi koyduğunu ve ayrıca, İsrailli birlikleri havaya uçurmadan önce binalara çekmek için ele geçirdikleri İsrail askeri teçhizatını ve kıyafetlerini kullandığını söyledi.

Gazeteye konuşan ABD`deki West Point Askeri Akademisi`nin şehir savaşı uzmanı John Spencer, özellikle bu saldırıların rahatsız edici olduğunu belirterek, bunların İsrail`i taktik değiştirmeye zorladığını belirtti.

Gazze`nin, Musul ve Stalingrad ile kıyaslandığında bile tarihin en zorlu şehir savaşlarından biri olduğunu belirten Spencer, direnişin bunun için 15 yıl hazırlandığını ve dünyanın en iyi ordusu için her santimi bir soruna dönüştürmek için çok çalıştıklarını kaydetti.

Spencer ayrıca, her tünel girişinin ve her binanın bir tuzak olduğunu vurgulayarak, İsrail ordusunun giderek daha da belirginleşen acı bir gerçekle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Tamir Hayman ise, mevcut savaşın İsrail tarihindeki en zor savaş olduğunu kabul ederek, Hamas`ın Gazze`nin her yerinde, hem yer üstünde hem de yer altında derin bir şekilde yerleşmiş olduğunu söyledi.

Hamas taburları yenilendi

Telegrap’ın yeni yayınladığı bir başka rapora göre ise Hamas'ın Gazze'nin kuzey ve merkezindeki taburlarının neredeyse yarısı, İsrail'in yaklaşık 10 aydır süren saldırılarına rağmen yeniden inşa edildi.

İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

Araştırma, 1 Temmuz itibarıyla Hamas'ın 24 taburundan sadece üçünün yok edildiğini gösteriyor. Bunun nedenleri arasında grubun saflarını yenileme, kıt kaynakları etkili bir şekilde kullanma ve gerilla taktikleri kullanma yeteneği yer alıyor.

CNN, Savaş Çalışmaları Enstitüsü ve Kritik Tehditler Projesi'nin analizine göre, İsrail'in temizlediğini söylediği önemli bölgelere birkaç birlik geri döndü.

Ortak araştırmaya öncülük eden Brian Carter, "İsrailliler bir yer temizlediklerini söylerdi, ancak... bu savaşçıları hiç yenemediler," dedi. "[Hamas] savaşmaya hazır ve savaşmak istiyor."

Sekiz taburun "savaşta etkin" olduğu, kalan 13 taburun ise geride kaldığı belirtilen analizde, Gazze'nin merkezindeki taburların en az hasar görenler olduğu ve kuzeydeki taburların ise en hızlı yeniden yapılananlar olduğu ortaya çıktı.

Editör: Burçin Çelikkol