Samimi Haber Analiz

14 Mayıs’ta yapılan milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. Taraflardan hiçbirisi yüzde 50+1’lik baraja ulaşamadığı için seçim 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura kaldı.

Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan yurtdışı dahil yüzde 49,52'lik orana, toplam 27 milyon 133 bin 849 oy alarak ulaştı.

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,88'lik oranı 24 milyon 595 bin 178 oy ile aldı.

Taraflar, 2. tura hazırlanırken, Ata İttifakı Lideri Erdoğan’ı destekleme kararı alırken, Ata İttifakı bileşeni Zafer Partisi Lideri Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini duyurdu.

Şüphesiz ki, seçimin rahat tarafı Erdoğan. İkinci turda yüzde 50+1 barajı aranmayacağından, aynı oy oranını dahi alsa bu cumhurbaşkanı olarak seçilmesine yetecek.

Kılıçdaroğlu’na gelirsek, bu cephede son kozlar oynanıyor.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Zafer Partisi’nin oy oranı 2.2 ile 3 arasında tahmin ediliyor.

Ata İttifakı Lideri Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy aldı. Ancak Oğan’ın 2. tur için Erdoğan’ı tercih etmesi ile tabanın tercihlerinin serbest çağrışımla dağıldığı hesaplanıyor.

İttifakın lokomotif bileşeni Zafer Partisi’nin, ANAP’ın hatta Oğan’a 100 bin imza için oy isteyen Yusuf Hallaçoğlu gibi milliyetçiliğin önemli isimlerinin, Oğan’ın Erdoğan’a desteğini sert sözlerle kınamaları bunda etkili oldu.

“Biz cehennemin kapılarını kapaman için sana oy istedik, Odun taşıyasın diye değil!”

İşte tam bu noktada Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ, dün Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıkladı. Özdağ’ın, Millet İttifakı ile yaptığı protokole göre, Suriyeli sığınmacıların 1 yıl içerisinde Türkiye’den gönderilmesi, FETÖ ve PKK ile kararlılıkla mücadele edilmesi söz konusuydu. Ancak sorun çıkartan madde, Kayyımla ilgiliydi. HDP Diyarbakır Belediyesi üzerindeki kayyımın kaldırılmasını beklerken, Özdağ ile yapılan protokolde kayyımın kaldırılmaması da kayıt altına alınmıştı.

İşte buna HDP bir tepki gösterdi. Olağanüstü toplanan parti kurmayları kararlarını bugün açıklayacaklar. Kayyımın korunacak olması nedeniyle 28 Mayıs seçimlerinin protesto edilmesi kararı bekleniyor.

KIRILMA NOKTASI BAĞRIMIZA TAŞ BASARIZ Millet İttifakı’nın girdiği açmazdaki, kırılma noktasının Selahattin Demirtaş’ın geçmişteki seçimde “Bağrımıza taş basar oy kullanırız” sözü belirleyici olacak.

KILIÇDAROĞLU’NUN ŞANSI AZALIYOR Bununla birlikte, siyaset bilimciler, yüzde 8,8 oyu olan HDP’den kaçacak oylar ile yüzde 2-3 bandında oyu olan Zafer Partisi’nden ve beyaz Türklerden gelecek oyların muhasebesini yaptıklarında, Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesi kuvvetle muhtemel.

TABANLA LİDERLERİN AYRIŞTIĞI SEÇİM Millet İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde edemediğini de düşünürsek, Kılıçdaroğlu’nun hakim olamadığı Meclis’te parlamenter rejime geçebilmek için bile, Erdoğan uyguladığında eleştirdiği KHK’lar ile hareket etmesi gerekiyor. Yine milliyetçi Özdağ ile HDP’yi, yine bu yapıya karşı çıkan Deva’yı, Gelecek Partisi’ni bir arada tutmada sıkıntı çekeceği belirtiliyor.

RAKİBİNE BENZEDİĞİN ANDA KAYBEDERSİN! Erdoğan’da bu duruma işaret ederek, rakibinin kalp işaretlerinden şahin söyleme yönelmesini eleştiriyor. Aliya İzzetbegoviç’in söylediği gibi, “Rakibine benzediğin anda, mücadeleyi kaybetmişsindir!”