ERCAN KÜÇÜK - HABER MERKEZİ
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölümü sonrasında örgüte bir darbede sosyal medyada geldi. FETÖ üyeleri, örgütle iltisakı bulunan ve örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla 119 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. 119 hesap arasında Kronos, Boldmedya gibi internet sitelerinin yanı sıra Hakan Şükür, Cevheri Güven, Mustafa Selanik, Ekrem Dumanlı ve Emre Uslu, Can Dündar ve Cemre Birand da bulunuyor.
Erişim engeli getirilen bazı hesapları Samimi Haber ifşa etmişti. FETÖ’nün yeni haber sitesi Velev News ve kurucusu Selahattin Sevi’nin hesaplarına erişim engeli getirildi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Zaman Gazetesi, Bugün Gazetesi, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı gibi medya organları kapatıldıktan sonra da medya çalışmalarına yurtdışında kurdukları internet siteleri ve kanallarla devam ediyor. Bu yayınlardan Velev News, FETÖ elebaşına methiyeler dizdi.
Firari FETÖ’cüler bu sitede buluştu
FETÖ’nün yeni yayın organlarından Velev News Aralık 2023’te kuruldu. Facebook’ta 11 Ekim 2020’den itibaren Kronos News ismiyle yayın yapan sayfa isim değiştirerek 25 Aralık 2023’ten itibaren Velev news ismiyle kullanılmaya başlandı. Sitenin künyesinde bulunan isimler de geçmişte FETÖ yayın organlarından Kronos’ta çalışan isimlerden oluşuyor. Sitenin tasarımı da başında FETÖ’nün medya imamı Doğan Ertuğrul’un bulunduğu Kronos’un ve kapatılan Zaman Gazetesi’nin internet sitelerinin tasarımına benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Geçmişte FETÖ’den kapatılan Cihan Haber Ajansı, Zaman Gazetesi, Aksiyon Dergisi gibi yayın organlarında çalışan ve Velev News’i kuran ekip şunlardan oluşuyor:
Selahattin Sevi
Musa Taşpınar
Buket Güney
Emir Korkmaz
Mehmet Demirci
Burak Özdemir
Velev News, International Journalists Association e.V. (Uluslararası Gazetecilik Derneği) isimli bir sivil toplum kuruluşuna da üye gözüküyor.
Övmeye doyamadılar
Velev News’in FETÖ elebaşının ölümü üzerine yaptığı haberlerde elebaşına methiyeler dizildi. Gülen için “Türkiye toplumsal, dinî ve siyasi hayatında son yarım asrın en önemli simalarından biriydi.” Denilen haberlerde Gülen için şu övgü dolu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye toplumsal, dinî ve siyasi hayatında son yarım asrın en önemli simalarından Fethullah Gülen hayata gözlerini yumdu. Gülen’in kaldırıldığı hastanede vefat ettiği duyuruldu. Peki, Fethullah Gülen kimdir?
Gülen, Erzurum’da medresede okuduğu yıllarda Risale-i Nur eserleriyle tanıştı. Bu onun için bir dönüm noktasıydı ve daha sonra ilham vereceği Hizmet Hareketi’nin yörüngesinin belirlenmesinde önemli rol oynadı.
İlk tutuklanma 1971’de
1971’deki 12 Mart darbesinden sonra Türk Ceza Kanunu’nun 163. Maddesi’ne dayanılarak laik Türk devlet düzenini yıkıp bir “din devleti” kurmak için “propaganda yapmak” iddiasıyla tutuklanan Gülen, 6.5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra görev için Diyanet’e başvursa da sıkıyönetim sebebiyle olumlu cevap alamadı, bunun üzerine Erzurum’a döndü.
Her vaazının kendi içinde sistematik olması, akıcı konuşması, konu bütünlüğünü koruması ve ses tonundaki samimiyet herkesi etkiliyordu. Gezici vaiz olarak tek seferlik verdiği vaazlarda yeni nesillerinde önemi üzerinde duruyordu. Seri vaazlarında ise imanın ve dinin temellerini anlatıyordu. Gülen’in bu vaazları 1980’deki 12 Eylül darbesine kadar devam etti. Darbeden sonra İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı’nın çıkardığı yakalama kararı ile Gülen’in ismi de arananlar listesine eklendi. 14 Ocak 1986’da Burdur’da göz altına alınana kadar sürekli yer değiştirdi. Burdur’da yakalandıktan sonra İzmir’e getirildi. Fakat hakkında yakalama ya da tutuklama kararı olmadığı için serbest bırakıldı."